« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Maldivi pripremaju selidbu države

Maldivi se spremaju na selidbu zbog klimatskih promjena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

globalno zatopljenje

,

Maldivi

,

podizanje razine mora

,

selidba Maldiva

,

Mohamed Hasheed

Republika Maldivi odlučila je osnovati fond za moguću selidbu zemlje na novu lokaciju u slučaju ugroze zbog klimatskih promjena i rasta razine mora.

U svrhu štednje za kupnju nove zemlje izdvojit će se dio zarade od turizma na otočju, izjavio je novoizabrani predsjednik Maldiva Mohamed Hasheed britanskom listu The Guardian u izdanju od ponedjeljka.

Malo otočje na Ekvatoru nestat će u moru, ako uslijed klimatskih promjena razina mora bude rasla.

"Ne možemo zaustaviti klimatske promjene, dakle moramo kupiti zemlju drugdje", izjavio je Haheed, najavljujući tako svojevrsne mjere osiguranja u slučaju da se ostvare najgora predviđanja.

Kao moguće alternativno mjesto za Maldive Hasheed je spomenuo područja u Sri Lanki ili Indiji, jer su u tim zemljama klima i kultura slične kao na Maldivima. Nije isključio ni mogućnost selidbe u Australiju, zbog rijetke naseljenosti.

"Ne želimo napustiti Maldive, ali ne želimo ni postati klimatske izbjeglice koje godinama žive pod šatorima", pojasnio je maldivski predsjednik.

Prema predviđanjima Ujedinjenih Naroda, razina mora mogla bi do 2100. narasti do 60 centimetara. U tom slučaju, većina od ukupno 200 naseljenih maldivskih koraljnih otoka našla bi se pod vodom.

Maldivi se sastoje od ukupno 1.190 otoka, na kojima živi oko 385.000 stanovnika. Turizam i ribolov glavne su gospodarske grane, a Maldivi su pretrpjeli značajnu štetu u tsunamiju 2004. (hina/metro-portal)

10.11.2008. 15:03:03
Novi komentar
nužno
nužno