« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
crne prognoze

Zemlju može spasiti jedino čudo

Francuski glaciolog Lorius "pesimističan" u pogledu rješenja za klimatske promjene

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

Claude Lorius

,

nagrada "Plavi planet"

Francuski znanstvenik i stručnjak za ledenjake, 76-godišnji Claude Lorius koji u srijedu u Tokiju prima prestižnu nagradu "Plavi planet" za borbu u očuvanju okoliša, izrazio je "pesimizam" glede volje i znanja ljudi da obrnu proces klimatskih promjena koje su u tijeku.

"Iskreno rečeno, vrlo sam pesimističan... Predviđanja govore da bi do kraja stoljeća klimatski skok mogao biti jednak onom koji je zemlja prevalila u 10.000 godina, prelaskom iz ledenog doba u holocen. Ne vidim da čovjek trenutno raspolaže načinima da obrne tu tendenciju", objasnio je Lorius.

"Prije sam bio siguran da ćemo naći riješenje...danas više ne, osim ako čovjek ne učini nešto posve nenadano"Claude Lorius

Prema riječima tog uvaženog glaciologa, glavni je problem energija.

"U 20. stoljeću broj stanovnika se povećao četiri puta, a potrošnja energije, koja uvjetuje i količinu ispuštanja ugljičnog dioksida, povećana je 40 puta", objasnio je Lorius.

"Prije sam bio siguran da ćemo naći riješenje...danas više ne, osim ako čovjek ne učini nešto posve nenadano", kazao je znanstvenik.

Nagrada "Plavi planet" japanske zaklade Asahi Glass dodijeljena je tom francuskom znanstveniku zbog dokaza koje je prikupio o klimatskim promjenama prpučavajući ledenjake Antarktike. (hina/metro-portal)

12.11.2008. 13:33:51
Novi komentar
nužno
nužno