« Seks
objavljeno prije 14 godina
PAŽLJIVO BIRAJTE

Lubrikanti - dobri za seks, no što je sa zdravljem?

Sastojci lubrikanata trebali bi vam biti najvažnija stavka pri kupnji jer mogu biti i jako štetni i jako korisni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

seks

,

paraben

,

spolni odnosi

,

lubrikant

,

Među zvijezdama

,

odumiranje

,

Alberto Granado

Lubrikanti su korisno pomagalo ženama koje imaju problema s navlaživanjem vagine pa tako i s postizanjem orgazma. Za povećanu suhoću vagine najodgovornije su hormonalne promjene koje se zbivaju pri porodu, dojenju i menopauzi. Često su moguća posljedica uzimanja nekih lijekova pa i kontracepcijskih tableta. Spolni je odnos kad je vagina suha, u najboljem slučaju, nelagodan, a ponekad i iznimno bolan. Osim toga, zbog prevelikog trenja postoji mogućnost da se ošteti  osjetljivo tkivo u vagini što povećava mogućnost upala i zaraza. Zbog trenja postoji i veća mogućnost pucanja prezervativa. Lubrikanti su, u takvim slučajevima, ona pomoć koju preporučaju ginekolozi.

Paraben, mineralna ulja i glicerin?

Lubrikanti su vrlo dobro zastupljeni na tržištu i zato ne uzimajte prvo što vam padne pod ruku. Vjerojatno na taj način ne birate ni kremu za lice. Pri izboru lubrikanta morate biti još pažljivije, jer sluznica u usporedbi s licem, puno lakše propušta razne kemikalije u krv. Lubrikanti su uglavnom sastavljeni od parabena, glicerola i glikola, natrijeva benzoata i mineralnih ulja (tekući parafin). Parabeni oponašaju ženski hormon estrogen i povezani su s nastankom raka dojke. Nepravilnosti spolnih organa mladih muškaraca koji su izloženi takvim kemikalijama u pubertetu ili za vrijeme trudnoće, mogu biti podignuti testisi, rak testisa, nenormalna sperma i bolesti prostate.

>> Bolan seks - uzroci i rješenja

Glicerol se pretvara u glukozu. To može prouzročiti kandidijazu, a istodobno nadražuje i isušuje kožu. Glikoli, koji povećavaju osjetljivost, to rade na račun trganja staničnih tijela i na taj način, poput ostalih kemikalija, dolaze u krv. Natrijev benzoat, u prehrani poznat kao konzervans protiv plijesni E211, nadražuje kožu i na taj način deaktivira dijelove DNA. Povezuju ga s problemima jetara i Parkinsonovom bolešću. U kombinaciji s vitaminom C potencijalno može postati kancerogena supstanca. Tekući parafin prekriva kožu i onemogućuje joj disanje.

Lubrikanti su... prirodni, eko, organski, veganski, ...

Lubrikanti su toliko raznovrsni da vas je popis sastojaka u prijašnjem odjeljku podsjetio na recept za kemijsko oružje pa ste možda poželjeli nešto prirodnije. Na sreću, takvi lubrikanti su dostupni ili u trgovini ili na internetu. Njihov sastav podsjeća na jelo neke egzotične kuhinje: sibirski ginseng, ulje konoplje, stevia, ... Ne samo da nemaju štetne učinke koji vam mogu donijeti nove probleme, već rješavaju vaše postojeće probleme. Jedan os proizvođača uvjerava da njegov proizvod, ne samo da iznimno vlaži, zacjeljuje kožu i štiti osjetljivo tkivo, već i sprječava rast bakterija i gljivica.

>> 8 zanimljivih činjenica o vagini

Osim toga, ti lubrikanti su prikladni i za vlaženje kože lica i tijela.

Ako želite nešto divlje, izaberite lubrikante s ginsengom i stevijom - za stimulaciju i sladak okus. Lubrikanti su primjereni i za maratonski seks - u tom slučaju izaberite lubrikant na uljnoj bazi. On je formuliran za maksimalno vlaženje i ima satensku strukturu te ga možete upotrijebiti i kao ulje za masažu. Ispiranje i brisanje je nepotrebno jer najbolji lubrikanti su blagotvorni za kožu i ne ostavljaju tragove. Zbog izrazite hranjivosti možete ih upotrebljavati i za njegu kože i usana.

Izvor: Intimatemedicine.com.hr

15.06.2010. 23:45:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Matija
    17.06.2010. 12:32
    Potrebno je spomenuti, a nigdje nije navedeno u članku, da u slučaju da su kombinirani lubrikanti na bazi ulja s kondomima da će kondom najvjerojatnije ostati oštećen. Stoga ako se kombiniraju lubrikant i kondom onda je najbolje uzeti onaj na bazi vode.
Novi komentar
nužno
nužno