« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
ZAPAMTITE :)

Loše strane trčanja

Između ostaloga, trčanje može izazvati ozljede, posebice ozljede koljena ili gležnjeva jer se, kad trčite, dvije i pol težine vašeg tijela prenosi na zglobove

Trčanje nije uvijek najbolji izbor
Trčanje nije uvijek najbolji izbor (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

trčanje

,

jogging

,

loše strane

Trčanje je jedan od omiljenih načina rekreacije i tjelovježbe, a već se desetljećima preporučuje kao savršen način mršavljenja i očuvanja zdravlja - što definitivno nije uvijek istina, tvrde stručnjaci.

Za Daily Mail na probleme koje uzrokuje trčanje osvrnuo se i poznati osobni trener Greg Brookes i nabrojao cijeli niz loših strana trčanja:

Celulit  - teorija da manjak kretanja uzrokuje celulit, pa ako trčite - imat ćete ga manje je prilično problematična, a većina se stručnjaka slaže da trčanje može čak i povećati mogućnost da dobijete celulit. Ako predugo neprekidno vježbate - puno trčite - to uzrokuje slobodne radikale koji oštećuju stanice.

Može izazvati ozljede - naročito ozljede koljena ili gležnjeva jer se, kad trčite, dvije i pol težine vašeg tijela prenosi na zglobove.

Može usporiti metabolizam - trčanje na duge staze često iscrpi zalihe energije pa se metabolizam usporava.

Mršavljenje - Brookes kaže da što više trčimo, više se naše tijelo priprema za sljedeće trčanje, pa tijelo treba i više masti koja je jedan od važnijih izvora energije. Osim toga, tijelo je stroj koji se prilagođava, pa ćete, što više trčite u tome biti bolji, time ćete koristiti manje energije, a samim time i sagorijevati manje kalorija.

Smanjuje veličinu srca - srce je mišić i ako ga tjerate da radi dugo, prirodno će se smanjiti kako bi koristilo manje energije i bilo učinkovitije, kaže Brookes.

Kada ovoj listi problema pridodate i rizik od srčanog udara i činjenicu da je trčanje poprilično dosadno i oduzima puno vremena - dobili ste jake negativne strane trčanja.

Da ne bi sve bilo crno, evo savjeta kako vježbati - dovoljan je kratki trening visokog intenziteta koji će ojačati srce i pluća. Možete se pet minuta zagrijavati, zatim brzo trčati 30 sekundi, pa joggirati ili hodati 90 sekundi. Sve to ponovite tri do osam puta. Isti princip možete upotrijebiti i na veslanju ili traci za trčanje.

Eto, krenite, što čekate?

26.07.2017. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno