« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
ZNATE LI?

Loše navike zbog kojih brže starimo

Kad biste preuzeli kontrolu nad ostalim čimbenicima starenja i izgleda, možete zadržati mladolik izgled i u poznim godinama

Nemojte stariti brže nego što treba...
Nemojte stariti brže nego što treba... (Arhiva)
Više o

starenje

,

loše navike

,

prerano starenje

Starite? Prebrzo? Čini vam se da ste jučer imali 24, a danas izgledate kao da vam je 50? Sve ove rečenice vjerojatno su istinite, a vic je u tome da ne možemo utjecati na genetiku (pa ćete prirodno stariti brže).

No, može i drugačije - kad biste preuzeli kontrolu nad ostalim čimbenicima starenja i izgleda, možete zadržati mladolik izgled i u poznim godinama, samo se trebate držati određenih pravila.

Dakle, što vas čini starijim nego što jeste...

>> Može li se zaustaviti starenje >>

Gazirani sokovi - gazirani sokovi puni su šećera, a istraživači sa Sveučilišta San Francisco došli su do zaključka da je njihovo pijenje povezano sa starenjem stanice. "Redovita konzumacija gaziranih pića zaslađenih šećerom mogla bi utjecati na razvoj metaboličkih bolesti ubrzanim starenjem stanica. Izuzetno visoka doza šećera koju možemo unijeti u svoje tijelo u roku od nekoliko sekundi pijući zaslađena pića je otrovna za metabolizam", navode u zaključku objavljenom u Science Dailyju.

Nedovoljno dobar san - poremećaj disanja u snu (apneja) i poremećaji sna povezani su sa starenjem. Dr. Andrea Paul kaže da dobar san može učiniti čuda za izgled te omekšati fine linije na licu pa preporučuje osam sati sna u noći.

>> Jabuke, jagode, luk... usporavaju starenje >>

Premalo vježbanja - niska fleksibilnost u 20-im i 30-im godinama kasnije bi mogla uzrokovati neke probleme, a glavni su bolovi u zglobovima ili mišićima te pogrbljeno držanje. Postoje određene vrste vježbi koje vam mogu pomoći da opustite mišiće i zglobove, poput joge ili pilatesa. No svoju fleksibilnost možete povećati čak i ako se bavite samo kardio ili dizanjem utega. Važno je započeti i završiti svaki trening zagrijavanjem, odnosno istezanjem.

>> Crno vino usporit će vam starenje >>

Pretjerano izlaganje suncu - preplanuli ten je privlačan, ali prekomjerno izlaganje suncu može imati katastrofalne učinke koji mogu dovesti do pojave bora. "Kratkoročno možete zaraditi opekline, ali dugotrajni učinci su ozbiljniji. Sunčanje uzrokuje prerano starenje kože. Fotostarenje je pojam koji se odnosi na preuranjeno starenje kože uzrokovano nekontroliranim izlaganjem suncu, odnosno UV zračenju", izvještava Yale Medicine.

Pušenje - značajna studija prije osam godina pokazala je da pušenje cigareta uzrokuje stariji izgled. Na licima osoba koje puše uočeno je da su im se gornji kapci spustili, a donji popustili, a imali su i više bora oko usana, stoji u časopisu Plastic and Reconstructive Surgery

>> 6 vrsta hrane koje usporavaju starenje >>

Stres - kronični stres skraćuje telomere, krajeve kromosoma - strukture unutar svake stanice koja sadrži gene. Ljudi s kraćim telomerima izloženi su većem riziku od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca i nekih oblika raka.

07.09.2021. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.09.2021. 11:47
    Genetika
Novi komentar
nužno
nužno