« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
COOKING TIPS

Loše navike u kuhanju kojih se morate riješiti

Ne morate biti masterchef da skuhate jestivi ručak, ali ukoliko vas je imalo briga da hrana koju jedete bude donekle kvalitetna, morate izbjegavati ove loše navike

Kuhanje bez majice ako ovako izgledate svakako nije jedna od njih :)
Kuhanje bez majice ako ovako izgledate svakako nije jedna od njih :) (Shutterstock)
Više o

kulinarski savjeti

,

kulinarstvo

,

kuhanje

Svatko od nas s vremena na vrijeme postane rob navike, kojih se nije uvijek tako jednostavno riješiti. Kuhanje nije nikakva iznimka. S druge strane, kuhanje je u mnogočemu specifično, stoga ponekad nije lako ni prepoznati da nešto radimo krivo. Donosimo vam nekoliko najčešćih kulinarskih „grijeha".

1. Zagrijavanje ulja dok ne počne izgarati

Velika većina recepata počinje sa zagrijavanjem ulja na tavi. Budući da u većini slučajeva ovo traje nekoliko minuta, mnogi od nas skloni su upaliti štednjak i raditi nešto drugo u međuvremenu dok se ulje zagrijava. Nastavak vam je zasigurno dobro poznat - dim izgorenog ulja širi se cijelom kuhinjom, a vi u panici bacate u tavu luk ili drugi sastojak kojeg ste odlučili malo propržiti. Osim što većina ulja promijeni okus (nagore) na visokim temperaturama, izgaranjem ulja u njemu se gube svi blagotvorni antioksidansi zbog kojih ih toliko volimo. Stavite li hranu u tavu prije negoli luk dosegne tako kritično visoku temperaturu, izbjeći ćete ovu neugodnu pojavu.

2. Pretjerano miješanje hrane

Iako je ponekad doista teško odoljeti nagonu da promiješamo hranu i time izbjegnemo da se zalijepi za dno posude i izgori, pretjerano miješanje ponekad može upropastiti hranu gore od nedovoljnog miješanja. Stalnim „maltretiranjem" hrane u loncu ili tavi ona postaje kašasta i počinje se usitnjavati, a ukoliko se radi o mesu, gubi i sočnost. Smanjite vatru na kojoj kuhate i „miješajte" protresanjem posude, a ne kuhačom.

3. Pretrpavanje tave

Kuhanje, barem ono kvalitetno, nipošto nije „sport" za one tankih živaca ili s premalo vremena. Ukoliko ste prezaposleni, a istovremeno morate i kuhati, ponekad je najlakše jednostavno utrpati sve sastojke u posudu i onda pustiti toplini da napravi svoje. Ipak, takva taktika zapravo usporava kuhanje i hrana na kraju uglavnom bude gnjecava i kašasta. Isto vrijedi i za dodavanje sastojaka u hranu koja se već kuha. Ubacite li previše hladnih sastojaka, time efektivno prekidate kuhanje na nekoliko minuta, što može potpuno uništiti sočnost i okus hrani poput mesa.

4. Ne dopuštanje mesu da malo odstoji

Znamo da ste gladni i da što prije želite zagristi u taj sočan odrezak kojeg ste skinuli s grilla. Ipak, pričekajte koju minutu. Mesu treba dvije-tri minute „sjedenja" u tanjuru da svi sokovi legnu na svoje mjesto, zbog čega odrezak na kraju bude još ukusniji. Počnete li ga prerano rezati, svi će sokovi naprosto iscuriti iz njega, a vi ćete imati osjećaj da žvačete komad kartona kojeg ste platili šezdeset kuna za kilogram. I nije baš neki „deal", zar ne?

5. Pregrijavanje tave s teflonskim slojem

Zasigurno ste čuli onu priču da je teflon izumla NASA za svoje brodove koje je slala u svemir, ali to je ipak samo mit. Iako se teflon doista koristio u slične svrhe, onaj koji se nalazi na vašoj tavi i koji služi tomu da se hrana ne lijepi za dno tave nije pametno pretjerano zagrijavati. Visoke temperature uzrokuju otpuštanje perflourkarbona (PFC) iz teflona u obliku pare, koji mogu izazvati teška oštećenja jetre. Dobro provjerite uputstva proizvođača o maksimalnoj temperaturi zagrijavanja.

6. Korištenje metalnog posuđa u tavi s teflonskim slojem

Ma koliko vješti bili, korištenje metalnih vilica i hvataljki u tavi premazanoj teflonskim slojem prije ili poslije će ga ogrebati, pri čemu može doći do otpuštanja PFC-a u hranu, kao što je slučaj i u prethodnoj točki. Koristite drvene vilice i hvataljke, ili one napravljene od posebne gume otporne na visoku temperaturu.

23.02.2012. 12:55:00
Novi komentar
nužno
nužno