« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
TRANS-MASNOĆE

Loša prehrana potiče depresiju

Osobe koje se hrane nezdravom, brzom hranom češće se osjećaju depresivno, otkriva američko istraživanje

Depresija
Depresija (Shutterstock)
Više o

depresija

,

fast food

,

prehrana

Hrana koja sadrži puno trans-masnoća i zasićenih masti povećava rizik od depresije, navodi se u španjolskoj studiji objavljenoj u SAD-u ovoga tjedna čiji rezultati potvrđuju prijašnje studije koje povezuju nezdravu brzu hranu s bolestima, prenosi Hina.

Znanstvenici su također pokazali da neki proizvodi, kao što je maslinovo ulje koje je bogato zdravim omega-9 masnim kiselinama, mogu smanjiti rizik od duševnih bolesti.

Autori studije sa sveučlišta u Navarri i Las Palmasu, pratili su i analizirali prehranu i stil života više od 12.000 ljudi tijekom šest godina.

Na početku studije nikome od sudionika nije dijagnosticirana depresija, dok se na kraju studije ona razvila kod 657 osoba.

"Sudionici koji su puno konzumirali transmasnoće (masnoće u umjetnom obliku u industrijski proizvedenim kolačima i brzoj hrani) imali su 48-postotno povećanje rizika od depresije u usporedbi sa sudionicima koji nisu konzumirali te masnoće", rekao je glavni autor studije Almudena Sanchez-Villegas.

28.01.2011. 16:17:38
Novi komentar
nužno
nužno