Loša hrana za prazan želudac
Prvi jutarnji obrok vrlo je važan jer tada čovjek jede nakon pauze od gotovo 10 do 12 sati
Dakle, da vam bude jasnije - naša tijela preko noći poste i potrebno im je odgovarajuće "gorivo" za pokretanje metabolizma i razine energije za dan koji je pred nama.
Namirnice koje treba izbjegavati na prazan želudac:
Citrusno voće - citrusno voće prirodno sadrži kiseline koje mogu izazvati iritaciju želuca kada se jedu na prazan želudac. Agrume poput naranči, limuna, grejpa i limete treba izbjegavati na prazan želudac. Ovo voće sadrži visoke razine limunske kiseline koja može povećati kiselost želuca, što dovodi do žgaravice i sličnih problema.
Gazirana pića - gazirana pića treba izbjegavati ujutro na prazan želudac jer mogu izazvati nadutost. Općenito, preporučuje se uopće ne konzumirati ova pića. azirana pića uzrokuju nelagodu u želucu, iritaciju želučane sluznice, smanjenje cirkulacije krvi, povećanje šećera u krvi kao i probavne smetnje.
Kava - jeste li netko tko ne može započeti dan bez šalice kave? Bez obzira na to koliko vam odgovara kava, taj jutarnji ritual na prazan želudac nije zdrav. Nutricionisti ističu da je kava bogata kofeinom, poznatim po svojstvima koja povećavaju budnost. Međutim, ako se konzumira na prazan želudac, može imati suprotan učinak, potencijalno uzrokujući tjeskobu i nervozu. Ispijanje kave na prazan želudac može povećati proizvodnju želučane kiseline i izazvati nelagodu kod nekih ljudi. Kako ne bi bilo na prazan želudac, savjet je da prvo popijete žličicu meda s puno mlake vode.
Mliječni proizvodi - neki ljudi teško probavljaju mliječne proizvode, osobito na prazan želudac. Konzumacija fermentiranih mliječnih proizvoda kao što je jogurt na prazan želudac čini bakterije mliječne kiseline prisutne u jogurtu neučinkovitima zbog visoke razine kiseline u želucu. Štoviše, zbog visoke razine kiseline želudac proizvodi klorovodičnu kiselinu, što dovodi do pojačane kiselosti želuca.
Prerađena hrana - prerađena hrana je sva konzervirana, pasterizirana i pakirana hrana. Ova hrana puna je soli, šećera, konzervansa, aditiva i umjetnih sastojaka koje treba izbjegavati. Svi ovi dodaci mogu štetiti našem zdravlju i biti teški za želudac.
Slatka hrana - slatka hrana može uzrokovati porast razine šećera u krvi, uzrokujući pad glukoze kasnije tijekom dana. Izuzetno je nezdravo započeti dan zalogajem slatkiša i čokolade. Gušterača nije u stanju replicirati količinu inzulina koja vam je potrebna za tu količinu šećera na prazan želudac. To bi moglo uništiti acidobaznu ravnotežu tijela. Umjesto toga, ponesite slatkiše na posao i konzumirajte ih kada se osjećate bez energije.
Začinjena i pržena hrana - začinjena hrana može iritirati sluznicu želuca i dovesti do refluksa kiseline ili probavnih smetnji. Stručnjaci naglašavaju da ujutro na prazan želudac ne treba jesti začinjenu hranu poput kineske hrane ili hrane s curry umakom. Začini i ljuti umaci mogu nadražiti sluznicu želuca, uzrokujući nelagodu i utjecati na probavu i izlučivanje. Također, budući da se svi ovi začini uglavnom prže, stručnjaci ističu da je pržena hrana bogata nezdravim masnoćama te se teško probavljiva na prazan želudac.
Znači, neki doručkić je prva stvar kad otvorite oči...
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar