« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
MYTHBUSTERS

Loš kolesterol je - samo još jedan mit?

Struku je iznenadilo i saznanje da je kod pacijenata koji su doživjeli srčani udar loš kolesterol niži od dobroga, a oni s višim vrijednostima lošeg kolesterola živjeli su dulje?!

Pričaju nam lovačke priče?!
Pričaju nam lovačke priče?! (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

statini

,

LDL kolesterol

,

HDL kolesterol

,

loš kolesterol

Loš kolesterol jedan je od glavnih neprijatelja čovječanstva, treba ga se paziti, kontrolirati, uzimati lijekove... ili ipak možda ne? Je li to samo još jedna bajka svemoćne farmaceutske industrije koja nas želi uvjeriti da smo bolesni, a zapravo nismo?

Možda vam ovo zvuči kao neka teorija zavjere, no nova studija koja je provedena na ogromnom uzorku od 1.3 milijuna pacijenata tvrdi - loš kolesterol ne uzrokuje srčane bolesti, a statini - lijekovi koji se uzimaju za snižavanje lošeg kolesterola, nemaju toliki učinak kako se dosad mislilo.

Rezultati studije objavljeni su u Expert Review of clinical Pharmacology. Struku je iznenadilo i saznanje da je kod pacijenata koji su doživjeli srčani udar loš kolesterol niži od dobroga te, ono što je najzanimljivije, da ljudi s visokim lošim kolesterolom žive dulje.

Nisu pronađene niti povezanosti između ateroskleroze i visokih vrijednosti lošeg kolesterola. 17 kardiologa diljem svijeta opovrgnulo je teoriju da postoji poveznica između visoke razine lošeg kolesterola i zakrčenih arterija.

U studiji su analizirani podaci pacijenata iz SAD-a, Irske, Italije, Francuske, Švedske i Japana. 

Liječnici su podijeljeni oko uporabe statina i PCSK-9 inhibotora, a oni koji su proveli ovo istraživanje savjetuju zabranu statina i spomenutih inhibotora.

Poručuju kako tek mali dio pacijenata ima koristi od statina, dok svim ostalim desecima milijunama osoba koje ga uzimaju isti neće pomoći da žive ni dana dulje. 

Osim što je, po svemu sudeći ovaj lijek neučinkovit, izaziva brojne nuspojave poput dijabetesa i gubitka pamćenja.

S druge strane, kardiolog i profesor na Sveučilištu Sheffeld, Tim Chico koji nije bio uključen u istraživanje, smatra kako ne temelju spomenutog istraživanja ne može odlučiti hoće li ili neće propisivati staitne, već da to odlučuje nakon pregleda svojih pacijenata i razgovora s njima. 

"To uvijek mora biti zajednička odluka mojih pacijenata i mene, temeljena na jasnoj i otvorenoj diskusiji o dobrobitima i rizicima lijeka", kaže Chico.

19.09.2018. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno