Ljudi koji jedu sa crvenog tanjura konzumiraju 40 posto manje hrane
Znanstvenici smatraju da ljude crvena boja asocira na opasnost i zabranu stoga podsvjesno izbjegavaju jesti iz takvog posuđa
Zajedničko istraživanje švicarskih i njemačkih znanstvenika pokazalo je da hrana servirana u crvenim tanjurima, te piće posluženo u crvenim čašama može smanjiti unos namirnica za čak 40 posto, a razlog može biti taj što ljude crvena boja asocira na opasnost i zabranu, piše Daily Mail.
U prvom djelu studije, znanstvenici su 41 studentu poslužili pića u crvenim i plavim čašama. Ispitanici su popili 44 posto manje tekućine iz crvenih čaša.
U drugom djelu istraživanja, 109 volontera bilo je podijeljeno u tri skupine, svaka grupa dobila je deset pereca na tanjuru koji su bili različitih boja, bijeli, crveni i plavi. Ljudi koji su jeli iz crvenih tanjura pojeli su manje pereca.
„Crvena boja može biti povezana s nečim iskonskim ili može asocirati na potencijalnu opasnost", rekla je Ursula Arens iz britanske udruge nutricionista, BDA.
Novi komentar