« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 19 dana
KUKURUZ

Kukuruz, hrana bez granica

Slobodno navalite
Slobodno navalite (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdrava hrana

,

kukuruz

Jedna od omiljenih sezonskih namirnica je kukuruz koja nije samo vrlo ukusna i jednostavna za pripremu već donosi mnogo dobrobiti za naše zdravlje ako je redovito konzumiramo.

Kako objašnjavaju dijetetičari, kukuruz sadrži malo kalorija, a velike količine ugljikohidrata, aminokiselina, vitamina B, folne kiseline, niacina, fosfora, kalija i magnezija, donosi WebMD. Upravo zbog toga savjetuju da bismo ovu namirnicu trebali jesti što češće.

Zahvaljujući njegovim mnogobrojnim nutritivnim vrijednostima, konzumacija kukuruza ima mnogo benefita. Jedan od njih je smanjenje rizika od bolesti srca i krvožilnog sustava. Kako objašnjavaju stručnjaci, ova namirnica odličan je izvor kalija, esencijalne tvari koja pomaže regulirati krvožilni sustav održavajući odgovarajući protok krvi i snažan rad srca.

Kukuruz sadrži i lutein, karotenoid sličan vitaminu A koji se najčešće nalazi u voću i povrću. Poznat je po smanjenju rizika od makularne degeneracije, katarakte te mnogih drugih očnih bolesti. Isto tako, konzumacija kukuruza pridonosi boljem zdravlju naše probave.

Razlog je to što ova sezonska namirnica obiluje dijetalnim vlaknima koja su neophodna za održavanje zdravog načina života, a nude i mnoge druge prednosti poput regulacije pražnjenja crijeva, upravljanja razinom šećera u krvi i ubrzavanja metabolizma koji pomaže pri mršavljenju.

I posljednje, ali nimalo manje važno jest činjenica da redovita konzumacija kukuruza smanjuje rizik od demencije, a ponajviše Alzheimerove bolesti. Naime, on sadrži antioksidans kvercetin, za koji istraživači vjeruju da može imati zaštitni učinak protiv ovih bolesti. Kvercetin navodno štiti neuronske stanice i smanjuje neuroinflamaciju potencijalno smanjujući učestalost demencije.

14.08.2023. 15:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.08.2023. 17:53
    lijek iz davnina
Novi komentar
nužno
nužno