« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
STVARNO?

Kuhanjem za druge do sreće i zadovoljstva

Kuhanje razvija kreativnost, a kreativno izražavanje - bilo da se radi o slikanju, muziciranju ili pak kuhanju, oslobađa ljude od stresa

Kuhajte i - uživajte!
Kuhajte i - uživajte! (Arhiva)
Više o

sreća

,

kreativnost

,

kuhanje

,

zadovoljstvo

Kuhanje blagotvorno djeluje na ljude, oslobađa ih stresa i potiče kreativnost, a što je najzanimljivije, svi se ovi korisni učinci pojačavaju kada kuhate za nekoga, kažu stručnjaci.

"Kuhanje razvija kreativnost, a kreativno izražavanje - bilo da se radi o slikanju, muziciranju ili pak kuhanju, oslobađa ljude od stresa", objašnjava za The Huffington Post psihologinja Donna Pincus sa Sveučilišta u Bostonu

Kuhanje za druge ljude može biti dobar način komunikacije.

"Osobe koje imaju problema s pokazivanjem emocija, mogu ih pokazati na primjer kroz ukusno pecivo koje su pripremile", objasnila je psihologinja sa Sveučilišta u Massachusettsu Susan Whitbourne. 

Medicinska sestra i kulinarska terapeutkinja Julie Ohana dodaje kako je u mnogim zemljama svijeta hrana izraz ljubavi.

"Kuhati, jesti i komunicirati zajedno, predivna je stvar", objašnjava Ohana koja vodi radionice psihoterapije pomoću kuhanja.

"Kuhanje vas tjera da razmišljate korak po korak, ali istovremeno morate misliti na recept, posuđe koje ćete koristiti, vremenu koje vam je potrebno za napraviti jelo... Sve je to jedan dobar način stavljanja raznih misli u ravnotežu, a u isto vrijeme zabravljanja onih ružnih", dodaje Ohana.

I šećer na kraju - kada jelom koje ste napravili usrećite ljude koje volite - zadovoljstvu nema kraja. Nije ni čudno da ljudi koji vole kuhati stalno traže povod da upale pećnicu, štednjak ili naprave tortu. 

Stoga, kuhaču u ruke!

12.04.2017. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno