« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
NIJE ČIPS

Kruh i pecivo glavni krivci za prekomjerni unos soli

CDC ističe da je deset vrsta prehrambenih proizvoda odgovorno za 44 posto unesene soli. Na čelu popisa su kruh i peciva, a nakon toga slijede naresci i suhomesnati proizvodi

Fotografija vijesti
Više o

kruh

,

pecivo

,

sol i zdravlje

,

unos soli

Unatoč tomu što se za prekomjerni unos soli uglavnom krivi čips i kokice, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je kako su kruh i pecivo glavni krivci za to kod devet od deset Amerikanaca, javlja Hina.

CDC ističe da je deset vrsta prehrambenih proizvoda odgovorno za 44 posto unesene soli a na čelu popisa su kruh i peciva, a nakon toga slijede naresci i suhomesnati proizvodi, pizze, meso peradi u koje se u sirovom stanju unosi sol, juhe, sendviči, sir, tjestenina, jela od mesa te pereci i čips.

CDC upozorava da jedna kriška kruha može sadržavati i do 230 miligrama soli a preporučeni dnevni unos je 2,3 grama soli. Prosječni Amerikanac unese dnevno 3.266 miligrama soli. Za osobe koje su starije od 50 godina ili imaju povišeni krvni tlak ili dijabetes ne preporuča se unošenje više od 1,5 grama dnevno.

CDC poziva restorane koji su odgovorni za unos velikog dijela soli da dobrovoljno smanje količinu soli u hrani.

08.02.2012. 14:12:00
Novi komentar
nužno
nužno