« Seks
objavljeno prije 3 mjeseca i 2 dana
VIC DANA

Koliko seksa nas pomlađuje?

Mnogo je dobrobiti koje proizlaze iz seksa: sagorijeva kalorije, jača vaš imunološki sustav, potiče intimnost i, naravno, oslobađa dopamin u vašem mozgu

Nakon seksa napravite seksi oblačenje.. Ubrzo ćeze biti opet goli!
Nakon seksa napravite seksi oblačenje.. Ubrzo ćeze biti opet goli! (Arhiva)
Više o

seks

,

pomlađivanje

,

telomeri

,

tijelo

Evo da vam i to riješimo - seks barem jednom tjedno povezan je s dužim telomerima - zaštitnom kapom na DNK koja određuje životni vijek stanice. Dulji telomeri povezani su sa sporijim starenjem stanica i dužim životnim vijekom.

Istraživači su pratili seksualne živote 129 majki u vezama. Žene su svakodnevno izvještavale o zadovoljstvu svojom vezom, kao i koliko su često bile intimne sa svojim partnerima. Istraživači su također uzeli uzorke krvi od žena, analizirajući stanice i pokazatelje starenja. Otkrili su da su žene koje su imale seks sa svojim partnerima prošli tjedan imale duže telomere u usporedbi s onima koje nisu.

Ova vrsta istraživanja samo pokazuje povezanost i ne može dokazati da je seksualna aktivnost bila uzrok dulje duljine telomera. Međutim, smatra se da je duljina telomera važna za zdravlje.

Telomeri su vitalni za zdravo starenje

Tijekom vremena telomeri se razgrađuju dok se stanice dijele, postajući malo kraći sa svakom diobom stanice. Smatra se da određeni čimbenici potiču njihovu bržu razgradnju, poput loše prehrane, prekomjernog pijenja i prirodnog procesa starenja, prema istraživačima. Njihova otkrića pokazuju da bi seks mogao biti koristan kada je u pitanju zaštita telomera, što znači da stanice mogu živjeti dulje. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolesti srca i dijabetesa; čini se da duži telomeri pomažu u sprječavanju bolesti.

Seks utječe na sreću

Iako ne postoji čarobna formula za seksualnu sreću parova, studija iz 2017. objavljena u Archives of Sexual Behavior proučavala je koliko često ljudi imaju seks. Studija je pokazala da prosječna odrasla osoba ima spolne odnose 54 puta godišnje - otprilike jednom tjedno - na temelju podataka od 1989. do 2014. godine.

Iako je taj broj malo opao od 1990-ih, druga studija, objavljena u Social Psychological and Personality Science, promatrala je više od 30.000 Amerikanaca tijekom 40 i više godina. Istraživači su otkrili da parovi koji su imali seks više od jednom tjedno nisu bili ništa sretniji od onih koji su imali seks samo jednom tjedno. Istraživači sugeriraju da bi se stara izreka manje je više mogla primijeniti na seks - ali to ne znači da morate slijediti strogi raspored.

Općenito, važno je da parovi održavaju intimnu vezu sa svojim partnerom. Ali, ne morate imati seks svaki dan da biste održali tu vezu.

16.01.2024. 18:45:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.01.2024. 09:19
    bez sexa ne valja nista
Novi komentar
nužno
nužno