« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
SAVJETI

Koliko nam vitamina D treba u ove hladne dane?

Žene bi trebale već u kasnim 30-ima i ranim 40-ima redovito provjeravati razinu D vitamina u organizmu te ga uzimati kao dodatak prehran

Poradite malo na prehrani...
Poradite malo na prehrani... (Arhiva)
Više o

umor

,

vitamin D

Brzo se umarate, dugo vučete prehladu, često loše ste raspoloženi pa čak i depresivni - lako može biti da imate deficit vitamina D.

Liječnik i profesor sa Sveučilišta Michigan-Flint, Drew Hilbrandt za Yahoo.Lifestyle kaže da nam u zimskim mjesecima treba od 20 do 50 nanograma po mililitru vitamina D u krvi.

Manje od 20 nanograma po mililitru smatra se manjkom, a kronični manjkom ako razina ovog vitamina padne ispod 12 nanograma po mililitru. Dr. Hilbrandt također savjetuje ženama da već u kasnim 30-ima i ranim 40-ima redovito provjeravaju razinu D vitamina u organizmu te ga uzimaju kao dodatak prehrani, ukoliko za to ima potrebe, kako bi prevenirali u kasnijim godinama pojavu osteoporoze.

Vrlo je bitno ne uzimati vitamin D na svoju ruku, odnosno prije, no što ste provjerili krvnu sliku jer i previsoke vrijednosti mogu biti opasne po zdravlje.

Takvima se smatra iznad 60 nanograma po mililitru. Previše vitamina D u organizmu može ozbiljno ugroziti zdravlje bubrega, štoviše smatra se jednim od toksičnijih vitamina, ukoliko se pretjera s konzumacijom.

Simptomi hipervitaminoze su vrtoglavica, umor, probavni problemi, manjak željeza i depresija. Dobra je vijest da se vrlo teško možemo predozirati vitaminom D.

16.01.2020. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno