« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
STVARNO?

Koliko brzo trebate hodati da to bude - kardio vježba?

Hodanje bilo kojom brzinom koja predstavlja izazov pomaže u poboljšanju izdržljivosti i otkucaja srca u mirovanju

Nabacite malo brži hod...
Nabacite malo brži hod... (Arhiva)
Više o

kardio vježbe

,

hodanje

Mnogi se brinu da hodanje nije dovoljno zahtjevno ili intenzivno da bi se smatralo učinkovitom tjelovježbom, ali hodanje je vrlo koristan i jednostavan oblik tjelovježbe koji ima brojne mogućnosti", kaže trenerica Shellie Wingate za Parade.

Hodanje bilo kojom brzinom ima zdravstvene prednosti. Koristan je kardio trening, posebno ako niste navikli puno hodati.

"Ako hodate brže, možete hodati kraće vrijeme. Ako hodate sporije, možete hodati dulje. Hodanje bilo kojom brzinom koja predstavlja izazov pomaže u poboljšanju izdržljivosti i otkucaja srca u mirovanju", tvrdi trenerica Noelle McKenzie.

Kad hodate, dobro je obratiti pozornost na broj ili brzinu otkucaja srca. Ako vam je puls isti kao kad sjedite na kauču, možete ubrzati.

"Da bi se hodanje računalo kao kardio, trebali biste moći voditi ležeran razgovor, ali ne i pjevati. No imajte na umu da i laganije hodanje može pomoći u održavanju ili poboljšanju mobilnosti", dodaje Wingate.

Koliko često trebamo hodati?

Smjernice kažu da odraslima treba 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno. To znači hodanje brzim tempom koje ubrzava otkucaje srca 30 minuta gotovo svaki dan u tjednu. Ako vam je to teško, možete krenuti s 10 minuta hodanja dnevno pa polako povećavati trajanje svoje šetnje kako tijelo napreduje.

"Hodajte umjesto da koristite prijevoz, parkirajte dalje od ulaza u trgovinu, koristite stepenice umjesto dizala", predlaže Wingate kao neke od načina da povećate broj koraka u danu a da vam to ne oduzme previše dragocjenog vremena.

Prednosti hodanja

Znanstvena istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito hodaju imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa dva i pretilosti. Također je odlično za zdravlje mozga. Hodanje pomaže u smanjenju rizika od kognitivnog pada, a također može pomoći u smanjenju depresije i tjeskobe. Hodanje je i odličan način sagorijevanja kalorija. Hodanje brzim tempom pomaže poboljšati aerobni prag i izdržljivost, a može i povećati kvalitetu sna.

Ako želite intenzivirati svoje šetnje, birajte izazovnije staze, uzbrdice ili jednostavno počnite nositi utege za gležnjeve ili prsluk s utezima

26.10.2022. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    27.10.2022. 09:27
    Treba trcati svaki dan
Novi komentar
nužno
nužno