Koji je kruh najzdraviji
Sve je više vrsta kruha u dućanima i pekarama na izbor, no kako odabrati najbolji, odnosno najzdraviji?
Kruh je namirnica koju jedemo svaki dan, posve je razumljivo da razmišljamo o tome koja je verzija najzdravija.
Neki su bogati vlaknima, neki vitaminima i mineralima, a neki su pečeni od rafiniranih žitarica i stoga nisu pretjeralno hranjivi.
Donosimo vam pet vrsta kruha koji spadaju među najzdravije:
Kruh od kiselog tijesta (sourdough) - kruh od kiselog tijesta priprema se kroz prirodno uvjetovan fermentacijski proces koji među ostalim smanjuje fitinsku kiselinu. Ova se vrsta kruha lakše probavlja i sadrži puno zdravih bakterija, te smanjuje šećer u krvi. Kiselo se tijesto može pripremati od punozrnatog brašna ili bijelog pšeničnog pri čemu je punozrnato brašno bogatije vlaknima, željezom i drugim hranjivim tvarima.
Kruh od proklijalih zrna žita - ova vrsta kruha priprema se od cijelih zrna koja su pod utjecajem vlage i topline počela klijati. Istraživanja pokazuju klijanje povećava koncentraciju antioksidansa, a s druge strae snižava šećer u krvi pa je ovo dobar izbor za dijabetičare. Osim toga, kruh od proklijalog zrnja bogatiji je vlaknima i bjelančevinama. Prednost ove vrste kruha, čija priprema traje dugo, ali je jednostavna, jest količina hranjivih tvari, vitamina i minerala te manji utjecaj na šećer u krvi.
Kruh od 100% punozrnate pšenice - cijelo netaknuto zrno bogato je vlaknima, bjelanćevinama, zdravim masnoćama, mineralima i škrobom. Zato su puna zrna, uključujući i pšenična, zdravija od bilo kakvih rafiniranih i prerađenih verzija. Zbog svega toga puna se zrna veže uz brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje rizika od dijabetesa, srčanih bolesti i nekih tipova tumora.
Kruh s lanenim sjemenkama - ovo se smatra jednim od najzdravijih vrsta kruha koji se može pronaći na tržištu. Lan je sjajan izvor alfa-linoleinske kiseline i omega-3 masnih kiselina. Također, lan djeluje kao antioksidans i poboljšava zdravlje probavnog sustava, piše Healthline.
Zobeni kruh - zobeni kruh se zapravo radi od kombinacije zobi, punozrnatog brašna, kvasca, vode i soli. Budući da je zob jako hranjiva i vezana uz mnoge zdravstvene prednosti, ovo se svakako može smatrati zdravom vrstom kruha. Točnije, zob je bogata vlaknima, hranjivim tvarima poput magnezija, vitamina B1, željeza i cinka. Vlakna u zobi pomažu u spuštanju kolesterola u krvi, regulira šećer i smanjuje krvni tlak.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar