« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Koje masnoće trebamo konzumirati?

Nezasićene masnoćw, poput onih koje se nalaze u maslinovu ulju ili masnim ribama poput lososa, smanjuju rizik od smrtnosti

Koje su masnoće dobre za nas
Koje su masnoće dobre za nas (Arhiva)
Više o

masnoće

,

zasićene masnoće

,

nezasićene masnoće

Masnoće su potrebne našem tijelu pa ih stoga treba redovito konzumirati, no pritom je nužno paziti koje. Naime, konzumacija transmasnih kiselina i zasićenih masnoća poput maslaca povezana je s povećanim rizikom od smrtnosti, pokazuje veliko istraživanje vođeno u SAD-u tijekom tri desetljeća, potvrđujući da su ti proizvodi štetni za zdravlje.

Zamjena tih proizvoda nezasićenim masnoćama, poput onih koje se nalaze u maslinovu ulju ili masnim ribama poput lososa, smanjuje rizik od smrtnosti, zaključak je tog istraživanja koje je u utorak objavio medicinski časopis JAMA Internal Medicine. Ti rezultati potvrđuju najnovije savezne preporuke sadržane u dijetnom vodiču za 2015. - 2020.

- Zamjena zasićenih masnoća koje se nalaze u slanini ili crvenom mesu nezasićenim masnoćama može donijeti veliku korist zdravlju i trebala bi biti ključna poruka u dijetnim preporukama - ističu autori.

To istraživanje upućuje na važnu dobrobit nezasićenih masnoća, naročito kad zamjenjuju zasićene masnoće i transmasne kiseline - ocijenio je Dong Wang, istraživač na Fakultetu javnog zdravstva Harvard, glavni autor tih radova.

Po njemu, "postoji velika zbunjenost u biomedicinskoj znanosti i u javnosti zadnjih godina oko učinaka nekih tipova masnoća na zdravlje". Po analizi nekoliko studija objavljenoj prošlog tjedna u američkom časopisu Plos One, konzumiranje maslaca ne povećava znatno pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje je provedeno među više od 126.000 sudionika tijekom 32 godine koji su odgovarali na upitnik o prehrani i stilu života svake dvije do četiri godine kao i o svojem zdravlju. Više od 33.300 smrtnih slučajeva zabilježeno je u toj skupini tijekom istraživanja.

10.03.2019. 13:29:00
Novi komentar
nužno
nužno