objavljeno 10.03.2019. 13:29:00
SAVJETI

Koje masnoće trebamo konzumirati?

Nezasićene masnoćw, poput onih koje se nalaze u maslinovu ulju ili masnim ribama poput lososa, smanjuju rizik od smrtnosti

Koje su masnoće dobre za nas
Koje su masnoće dobre za nas (Arhiva)

Masnoće su potrebne našem tijelu pa ih stoga treba redovito konzumirati, no pritom je nužno paziti koje. Naime, konzumacija transmasnih kiselina i zasićenih masnoća poput maslaca povezana je s povećanim rizikom od smrtnosti, pokazuje veliko istraživanje vođeno u SAD-u tijekom tri desetljeća, potvrđujući da su ti proizvodi štetni za zdravlje.

Zamjena tih proizvoda nezasićenim masnoćama, poput onih koje se nalaze u maslinovu ulju ili masnim ribama poput lososa, smanjuje rizik od smrtnosti, zaključak je tog istraživanja koje je u utorak objavio medicinski časopis JAMA Internal Medicine. Ti rezultati potvrđuju najnovije savezne preporuke sadržane u dijetnom vodiču za 2015. - 2020.

- Zamjena zasićenih masnoća koje se nalaze u slanini ili crvenom mesu nezasićenim masnoćama može donijeti veliku korist zdravlju i trebala bi biti ključna poruka u dijetnim preporukama - ističu autori.

To istraživanje upućuje na važnu dobrobit nezasićenih masnoća, naročito kad zamjenjuju zasićene masnoće i transmasne kiseline - ocijenio je Dong Wang, istraživač na Fakultetu javnog zdravstva Harvard, glavni autor tih radova.

Po njemu, "postoji velika zbunjenost u biomedicinskoj znanosti i u javnosti zadnjih godina oko učinaka nekih tipova masnoća na zdravlje". Po analizi nekoliko studija objavljenoj prošlog tjedna u američkom časopisu Plos One, konzumiranje maslaca ne povećava znatno pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje je provedeno među više od 126.000 sudionika tijekom 32 godine koji su odgovarali na upitnik o prehrani i stilu života svake dvije do četiri godine kao i o svojem zdravlju. Više od 33.300 smrtnih slučajeva zabilježeno je u toj skupini tijekom istraživanja.

10.03.2019. 13:29:00
http://m.metro-portal.hr/koje-masnoce-trebamo-konzumirati/117360/