« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
BMI

Koja je vaša najzdravija težina

Indeks tjelesne mase i dalje je jedno od glavnih oruđa provjere zdravlja, no ipak mu treba par dodataka

Koja je veza BMI-ja i smrtnosti
Koja je veza BMI-ja i smrtnosti (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

smrtnost

,

BMI

,

indeks tjelesne mase

,

izračun BMI

Indeks tjelesne mase i dalje se naveliko koristi kao pokazatelj zdravlja, no znanstvenici Sveučilišta Pennigton tvrde da mu ipak nedostaju neki parametri kako bi se mogli potpuno osloniti na njega.

Naime, u svrhu istraživanja povezanosti između indeksa tjelesne mase, popularnog BBMI, i smrtnosti, proučili su podatke o gotovo četvrt milijuna preminulih osoba, a u početnim se rezultatima pokazala najmanja smrtnost kod osoba čiji je BMI imao vrijednosti između 25 i 29.99.

Zatim su izbacili bolesne i pušače iz izračuna, jer su te dvije kategorije po definiciji unutar tih granica, iako im zdravlje nije dobro, pokazalo se da je najmanja smrtnost pri samom vrhu kategorije normalnih.

Znanstvenici objašnjavaju da je potrebno izmjeriti i obujam struka, jer indeks tjelesne mase pokazuje koliko ste teški, ali ne i kako su vam kilogrami raspoređeni na tijelu. Naime, upravo su visceralne masti u području trbuha uvjerljivo najopasnije za zdravlje.

Stoga, ako vam je BMI u granicama normale, izmjerite opseg struka na vrhu kukova. Muškarci ne bi smjeli imati više od 101.5 cm, a žene 90 ako žele biti zdravi i dugovječni. 

12.03.2014. 11:22:00
Novi komentar
nužno
nužno