« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
MA DA?

Kofein zapravo - spolno diskriminira

Kofein još od puberteta na muškarce i žene ne djeluje jednako, čak i kad je riječ o sasvim malim količinama

Kako kava djeluje na ljude?
Kako kava djeluje na ljude? (Shutterstock)
Više o

kofein

,

žene

,

muškarci

,

djelovanje

Kofein se konzumira na razne načine, a kako su ga i djeca počela koristiti u većim količinama putem raznih energetskih napitaka, jedno je istraživanje odlučilo saznati kako djeluje na muškarce i žene - i došlo do zanimljivih rezultata. 

Naime, rezultati su pokazali da se i nakon konzumacije manje količine kofeina kod dječaka sistolički krvni tlak poveća više nego kod djevojčica, a puls se češće ubrzava kod muške djece nego kod ženske.

Znanstvenici ne znaju objasniti zbog čega su reakcije na konzumiranje kofeina kod muškog i ženskog spola različite i je li takva reakcija povezana s hormonima, piše Times. Sudionici istraživanja dobili su samo dva miligrama kofeina, što je kap u moru u odnosu na količine energetskih pića s kofeinom koje konzumiraju djeca.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) 2013. je objavila da će kontrolirati kolika je količina kofeina u pićima namijenjenim mladima, no dosad to nije učinjeno.

FDA kofein u pićima smatra njihovim "sastojkom", a ne stimulansom, s obzirom na to da se dobiva iz zrna kave i lista čajevca. Zbog toga tvrtke ne moraju na etiketama ambalaže s pićem i hranom istaknuti količinu kofeina koju jelo ili piće sadrži. 

Energetska pića u trgovinama se prodaju kao prehrambeni proizvodi, zbog čega ne podliježu propisima FDA o deklariranju sastava proizvoda.

Sudeći prema rezultatima, krajnje je vrijeme da se uvedu strože kontrole ...

14.08.2016. 11:17:00
Novi komentar
nužno
nužno