« Život
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
IPAK ...

Knjige se i dalje čitaju

Portal EduCentar je na više od 670 ispitanika istražio navike čitanja hrvatskih građana u razdoblju od godine dana, a rezultati nisu tako loši kako bi se mislilo

Koliko čitaju Hrvati
Koliko čitaju Hrvati (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

knjige

,

čitanje

Čitanje je dobro za psihičko, ali i fizičko zdravlje, a ljudi koji čitaju bolji su prijatelji i bolje žive od onih koji to ne rade. Što se tiče čitanja u Hrvata, do sada nismo imali dovoljno istraživanja na tu temu, pa je ovo novo koje je proveo EduCentar dobrodošlo.

Podaci su puno bolji nego što bi se moglo očekivati - čak 42% ispitanika je u proteklih godinu dana pročitalo više od 10 knjiga. Među omiljenim žanrovima ističu političku literaturu, psihologiju, sociolociju.

„Cilj mi je jedna knjiga mjesečno, a zna biti i po dvije", ističe jedan ispitanik, dok drugi navodi da ih zna biti i puno više.

Za dio ispitanika 'rijetko prođe tjedan da ne pročitaju barem jednu knjigu', dok su neki vještinu čitanja doveli do vrhunca pa tako tjedno pročitaju i tri knjige.

„Mjesečno pročitam u prosjeku tri knjige i smatram da je čitanje vrlo važno za razvoj vokabulara pa i za obrazovanje te stjecanje dijela opće kulture. Osobe koje ne čitaju stvarno ne znaju što propuštaju", zaključuje ispitanik.

Dio ispitanika, njih 19%, ističe kako godišnje pročita do deset knjiga, u prosjeku jednu u dva mjeseca, dok ih 12% pročita do pet knjiga te im služe za razbribrigu iako bi 'voljeli imati više vremena za čitanje.'

Mali dio ispitanika, 14%, pročitao je do tri knjige te navode da je to 'stvarno poražavajuće, ali tako stvari stoje', a jedan ispitanik komentira: „Budimo realni, pročitane su 2 knjige i to tijekom ljeta na plaži."

Samo 13% ispitanika nije pročitalo nijednu knjigu

Jedan dio ispitanika naveo je kako u proteklih godinu dana nisu pročitali nijednu knjigu i da općenito nisu pobornici čitanja. Smatraju da je to 'gubitak vremena' i da 'jednako korisne informacije mogu pronaći na internetu.'

Zaključuju kako se vokabular može steći i na druge načine, pritom ističući komunikaciju s drugim ljudima.

20.09.2016. 13:00:00
Novi komentar
nužno
nužno