« Život
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
AHA!

Želite biti društveni? Popijte čašu - piva!

Zanimljiva studija potvrđuje uobičajeno mišljenje da alkohol potiče na druženje i da umjerena količina alkohola čini ljude veselijima, društvenijima i manje povučenima

Čaša piva nas opušta
Čaša piva nas opušta (FreeDigitalPhotos)
Više o

pivo

,

alkohol

,

druženje

,

društvenost

Društvenost je jedna od karakteristika koje privlače druge ljude, a ako nas takvima doživljavaju, obično se bolje ponašanju prema nama - to je barem poznato. Švicarci tvrde da to nije problem, trebate samo - popiti čašu piva.

Tim sa sveučilišta u Baselu ispitivao je 60 ljudi, podjednako muškaraca i žena koji su pili alkoholno i nealkoholno pivo. Oni su potom sudjelovali u rješavanju različitih zadataka, od prepoznavanja lica, testa empatije do testa spolne privlačnosti.

Želja za druženjem s drugim ljudima, u veselom i otvorenom okruženju bila je veća u skupini koja je pila alkoholno pivo, među ženama i onima koji su u početku bili povučeni. Osim toga što je pridonijelo tome da ispitanici brže prepoznaju sretna lica, pivo je povećalo njihovu emotivnu empatiju, posebno onih koji je na početku ispitivanja nisu imali.

Skupini su također prikazane fotografije eksplicitnog seksualnog sadržaja. Nakon što su popili nealkoholno pivo, ispitanici su ih ocijenili manje ugonima od neutralnih fotografija, ali oni koji su ih smatrali ugodnima bili su ispitanici koji su pili alkoholno pivo, posebno žene. "Radi se o zanimljivoj studiji koja potvrđuje uobičajeno mišljenje da alkohol potiče na druženje i da umjerena količina alkohola čini ljude veselijima, društvenijima i manje povučenima", rekao je profesor Wim van den Brink.

"Razlike među spolovima mogu se objasniti razlikama u koncentraciji alkohola u krvi između muškaraca i žena koji su popili istu količinu alkohola, razlikama u toleranciji na alkohol s obzirom na raniju konzumaciju ili socio-kulturnim čimbenicima", dodao je. Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Psychopharmacology i predstavljena na kongresu u Beču.

19.09.2016. 15:46:00
Novi komentar
nužno
nužno