« Knjiga
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
11. 2. 2009.

Knjiga dana: Zoran Milivojević: Formule ljubavi

Kako ne upropastiti vlastiti život tražeći pravu ljubav

Fotografija vijesti
Više o

knjiga dana

,

Zoran Milivojević

Ljubavni život vas povremeno zbunjuje? Ova će vam knjiga pomoći da otkrijete svoju ili partnerovu formulu ljubavi, a razumijevanje partnerove formule ljubavi drastično smanjuje nesporazume. Ukratko, naučite govoriti jezikom koji vaš partner razumije.

"Ljubav u suvremenoj kulturi ima paradoksalan položaj. S jedne je strane ovog paradoksa činjenica da je ljubav između muškarca i žene jedna od najviših kulturnih vrijednosti koja je povezana sa samom osnovom naše civilizacije. S druge je strane ovog paradoksa vrlo slabo poznavanje fenomena ljubavi, mistificiranje ljubavi, odbijanje racionalnog razmišljanja o ljubavi. Želimo da se ova knjiga pridruži knjigama drugih autora koji upućuju suvremenu ženu i suvremenog muškarca k izlazu iz kulturnog paradoksa u kojem borave.

Ovo nije knjiga o ljubavi, nego o predstavama o ljubavi. Konstatacijom o postojanju suštinske razlike između predstave o ljubavi i same ljubavi, odmah dolazimo do jedne od glavnih poruka ove knjige. Najveći broj ljubavnih problema i najviše ljubavne patnje proistječe upravo iz toga što pojedinac ne razlikuje ljubav kojoj teži od vlastite predstave o ljubavi i što ne shvaća kako njegova predstava o ljubavi oblikuje i utječe na njegovo razmišljanje o ljubavi, na njegove ljubavne osjećaje i na njegovo ponašanje u ljubavnom životu.

Budući da ljubav nije objektivna stvar ili predmet, nego subjektivno stanje koje se objektivizira kroz postupke prema osobi koja je objekt ljubavi, a druga osoba ta ponašanja ili prepoznaje ili ne prepoznaje kao signale ljubavi, ovo je, u stvari, knjiga o ljudskoj subjektivnosti. Zbog toga smo se odlučili za određenje ljubavi prema kojem je ljubav sve ono što ljudi vjeruju da ljubav jest..."

Zoran Milivojević, dr. med., predavač je na Sveučilištu Sigmund Freud u Beču i psihoterapeut s dugogodišnjim iskustvom u individualnoj, partnerskoj i skupnoj terapiji.

Preveo Jakov Lovrić

Izdavač: Mozaik knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: odabrao: Nenad Bartolčić
11.02.2009. 11:25:38
Novi komentar
nužno
nužno