« Knjiga
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
12. 2. 2009.

Knjiga dana: Alan Weisman: Svijet bez nas

Fotografija vijesti
Više o

knjiga dana

,

Alan Weisman

,

Weisman Svijet bez nas

,

ljudska rasa

Jeste li ikad razmišljali što bi se dogodilo da ljudska rasa odjednom nestane?

U svojoj knjizi Alan Weisman na posve originalan način pristupa pitanjima ljudskog utjecaja na naš planet: traži da Zemlju zamislimo bez nas.

Weisman objašnjava kako će se naša masivna infrastruktura srušiti i naposljetku nestati kad u svijetu više ne bude bilo ljudi, otkriva koji će svakodnevni predmeti postati besmrtni u obliku fosila, kako će se bakrene cijevi i žice pretvoriti u crvenkaste naslage, zašto bi neke od naših najstarijih građevina mogle preživjeti duže od ostale arhitekture te kako bi plastika, brončani kipovi, radijski valovi i neke umjetne molekule mogli predstavljati naše najtrajnije darove svemiru.

Proučavajući mjesta na kojima već sad nema ljudi (posljednji ostatak praiskonske europske šume, korejsko demilitarizirano područje, Černobil), kao i najurbaniziranija područja (New York), Weisman razotkriva neizmjernu sposobnost Zemlje da iscijeli samu sebe. Dok nam pokazuje veliku štetu koju su nanijeli ljudi, dok objašnjava koji će se primjeri naše najljepše umjetnosti i kulture najduže održati, Weismanovo nas djelo u konačnici vodi prema radikalnom, ali i uvjerljivom rješenju koje je ipak optimistično.

Prevela Radha Rojc Belčec

Izdavač: V.B.Z.

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: odabrao: Nenad Bartolčić
12.02.2009. 09:05:12
Novi komentar
nužno
nužno