« Knjiga
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
10. 2. 2009.

Knjiga dana: Maryann Burk Carver: Kako je to bilo

Portret mog braka s Raymondom Carverom

Kliknite i povećajte sliku
Kliknite i povećajte sliku
Više o

Raymond Carver

,

Maryann Burk Carver

,

američka književnost

,

knjiga dana

Potresna i dramatična priča o borbi dvoje ljudi da sačuvaju svoju ljubav, priča puna bolnih intimnih detalja, ali i nevjerojatna priča o talentu koji je bio veći od života. Kako je doista izgledao život o kojem je Carver pisao do same svoje prerane smrti, saznajte u ovoj knjizi koja otkriva sve uspone i lomove velikog američkog pisca, ali i njegovu manje poznatu stranu, onu očinsku i supružničku.

Maryann Burk Carver udala se za Raymonda Carvera 1957. kada je imala samo 16 godina a on 19. Već za dvije godine imali su dvoje djece, ali ni jedno ni drugo nisu odustali od studija. Radili su često najteže fizičke poslove (ona kao konobarica, on u pilani), brinuli se za djecu i studirali književnost. Carver je uza sve to i pisao, a Maryann je činila sve što je bilo u njenoj moći da mu to omogući. U 25 godina njihova braka Carverova je slava rasla (on je postao jednim od najvećih američkih pisaca), ali težak život i alkohol razorili su njegovu obitelj.

Nomadski život (svake godine Carverovi su selili u novi grad, u novu školu) nekoliko bankrota, nekoliko alkoholnih delirija, slomljena srca - sve su to priče koje poznajemo iz Carverovih knjiga, ali ovdje možete pročitati kako je to doista izgledalo, kako je izgledao život koji je nadahnuo jednog od najvećih američkih pisaca i omogućio mu da stvori opus koji je promijenio sliku suvremene svjetske književnosti.

Knjiga prevedena je na desetak svjetskih jezika, a autoričina je prva i jedina biografska ispovijest. Maryann Burk Carver radi kao učiteljica u državi Washington.

Preveo Borivoj Radaković

Izdavač: Profil International

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
10.02.2009. 11:18:25
Novi komentar
nužno
nužno