« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
1. 1. 2009.

Knjiga dana: Xavier de Maistre: Putovanja po mojoj sobi

Moderna vremena za početak godine preporučuju knjigu koja ujedinjuje dva posebna izdanja

Fotografija vijesti
Više o

knjiga dana

,

Xavier de Maistre

,

Putovanja po mojoj sobi

Kada mu je 1790. određen kućni pritvor zbog sudjelovanja u dvoboju, Xavier de Maistre (1763 - 1852) je u jednom trenutku dokolice došao na genijalnu ideju: za razliku od razvikanih istraživača i njihovih putopisa s grandomanskih putešestvija, opisat će svoje putovanje po sobi u kojoj je bio zatvoren! Tako je, igrom slučaja, vojnik koji je bio potpuno predan svojem zvanju i nikada prije nije pomišljao na pisanje, postao pisac. I to kakav!

Jednostavno, prepuštajući se mašti otvorene duše, slobodnih misli i osjećaja, ispisao je lucidno i lepršavo djelo satkano od digresija, dosjetki, usklika i anegdota. Stvari u sobi: namještaj, pismo, portret, sasušeni cvijet ili uspomene na ljubljenu ženu - sve je oslikao sanjarski poetično, uz profinjenu šalu i sjetan osmijeh.

Iako je u životu puno putovao, od Italije do Rusije, gdje je ratovao i kasnije živio i umro, Xavier de Maistre poručuje dobronamjernom čitatelju da uživa u svojem okruženju, u malim stvarima i ljudima, da u naoko dosadnoj svakodnevnici, uoči i otkrije »čudesan svijet«.

Nakon iznimno dobro prihvaćenog djela "Putovanja po mojoj sobi", autor je napisao i jednako uspješni nastavak, "Noćni pohod po mojoj sobi" a ova ih knjiga objedinjuje zajedno i to s izvornim ilustracijama.

Prevela Ana Kolesarić

Izdavač: Šareni dućan

Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
01.01.2009. 11:57:51
Novi komentar
nužno
nužno