« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
31. 12. 2008.

Knjiga dana: Joshua Slocum: Jedrilicom sam oko svijeta

Putopisni klasik Don Quijotea s mora - prvog čovjeka koji je sam oplovio svijet.

kliknite na sliku i povećajte je
kliknite na sliku i povećajte je
Više o

Jedrilicom sam oko svijeta

,

Joshua Slocum

Slocumov autobiografski prikaz njegove plovidbe oko svijeta jedan je od najizvrsnijih i najzabavnijih putopisa svih vremena. Isplovivši u travnju 1895. iz Bostona, sam na svojem jedanaestmetarskom drvenom slupu Spray, Slocum je ušao u društvo najvećih svjetskih moreplovaca - Magellana, Drakea i Cooka. No svojom ih je plovidbom oko svijeta bez posade i društva sve nadmašio: u trogodišnjoj samačkoj plovidbi, dugoj više od 46.000 milja, svojom je hrabrošću, umijećem i odlučnošću ostao nedostižan u povijesti pomorstva.

Putopis "Jedrilicom sam oko svijeta" prepričava Slocumove čudesne doživljaje: jezive susrete s gusarima pred Gibraltarom i divljim Indijancima u Ognjenoj zemlji, bijesne oluje i podmukle koraljne grebene, leteće ribe za doručak na Pacifiku, te zabavan posjet Južnoj Africi u društvu kolege istraživača Henrya Stanleya.

«Da bi se u nečemu postigao uspjeh, treba raditi s razumijevanjem i biti spreman na svaku opasnost. Kad se osvrnem na svoje skromno dostignuće, vidim kutiju običnog tesarskog alata, limeni sat i nešto čavlića za tepihe, što nije puno, ali mi je pomoglo u pothvatu, kako sam i opisao. No iznad svega treba uzeti u obzir višegodišnje školovanje tijekom kojeg sam pažljivo proučavao Neptunove zakone, a te sam zakone ploveći morima nastojao poštovati; to nije bilo uzaludno.» (Joshua Slocum)

Izdavač: AGM

prevela Ivana Mlakar

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
31.12.2008. 16:34:18
Novi komentar
nužno
nužno