« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
5. 6. 2009.

Knjiga dana - Niall Ferguson: Uspon novca

Financijska povijest svijeta

Više o

Niall Ferguson: Uspon novca

,

knjiga dana

Povjesničar Niall Ferguson slijedi trag novca i donosi priču u pozadini razvoja novca i financijskih sustava, od samog nastanka u drevnoj Mezopotamiji, do najnovijih poremećaja i kriza na, kako ga on naziva, Planetu novca. Pokazuje da je novac zapravo temelj čovjekova napretka (s čime se vjerojatno neće svi složiti), i, štoviše, otkriva i financijsku povijest kao ključnu sporednu priču cjelokupne povijesti.

Ferguson velike povijesne događaje, likove i pojave pokazuje u novom svjetlu. Gledano iz njegove perspektive renesansna civilizacija odjednom poprima bitno drukčije obrise: do procvata tržišta umjetnina i graditeljstva u tom je razdoblju došlo jer su talijanski bankari prihvatili arapsku matematiku. Uspon nizozemske republike zapravo je plod velike pobjede prvog suvremenog tržišta obveznica nad nesolventnim habsburgovskim apsolutizmom, a korijeni Francuske revolucije leže u neodrživom porastu cijena dionica (burzovnom "mjehuru") koji izazvao jedan osuđeni škotski ubojica.

Ferguson objašnjava i nastanak ključnih financijskih institucija i pojmova. Što je novac? Čime se bave banke? Koja je razlika između dionice i obveznice? Zašto uplatiti osiguranje, a zašto kupiti nekretninu? Što točno rade zatvoreni investicijski fondovi?

Glavna pouka financijske povijesti bi glasila: svaki će se mjehur prije ili kasnije rasprsnuti - prije ili kasnije pesimisitčni raspoloženi prodavatelji brojčano će nadmašiti optimistične kupce, prije ili kasnije pohlepa će se preko noći pretvoriti u strah. I stoga je bitno shvatiti pojavu i uspon novca.

Baš kao i propast novca, kako nosi naziv posljednje poglavlje knjige.

 

Preveo Damir Biličić

Izdavač: Naklada Ljevak

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
05.06.2009. 11:13:29
Novi komentar
nužno
nužno