« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
9. 6. 2009.

Knjiga dana - Verena Kast: Dinamika simbola

Osnove Jungove psihoterapije

Više o

knjiga dana

,

Verena Kast: Dinamika simbola

Autorica se bavi precizno iznesenim tumačenjima osnova i tehnika Jungove psihoterapije koje dodatno ilustrira raznovrsnim primjerima iz vlastite terapeutske prakse. Na zoran i konkretan način objašnjava Jungove teoretske pojmove, tako da čitatelj izravno sudjeluje u procesu nastanka i stvaranja slika i simbola koji se shvaćaju kao "žarišta psihičkoga razvoja" i kao izraz neke skrivene ili neosviještene stvarnosti, koji je moguće doživjeti i tumačiti.

U skladu s Jungovom slikom čovjeka koju karakterizira Jastvo kao usmjeravajući princip života i procesa individuacije - što za pojedinca znači i put k autonomiji te sposobnost uspostavljanja odnosa - Verena Kast slijedi osnovnu misao analitičke psihologije koju povezuje s terapeutskom praksom.

U knjizi su predstavljeni primjeri iz autoričine prakse s kojima se Kast imala prilike susresti slijedeći Jungove znanstvene impulse. Stoga ne začuđuje što je dinamički simbolički proces na koji se mogu svesti svi procesi analitičkog odnosa za autoricu uvijek polazište njezina rada. U tom kontekstu Kast opisuje Ja-kompleks i razvojnu psihologiju, istodobno elaborirajući nove predodžbe o koherentnosti Ja.

***

Verena Kast rođena je 1943. u Zürichu. Završila je studij psihologije, filozofije i komparativne književnosti. Nakon što je promovirana u dr. fil., počinje raditi kao profesorica psihologije na Sveučilištu u Zürichu te kao docentica i znanstvena analitičarka pri Institutu C. G. Junga, također u Zürichu. Vodi vlastitu psihoterapeutsku ordinaciju, a i predsjednica je Društva za dubinsku psihologiju.

 

Prevela Daniela Tkalec

Izdavač: Scarabeus naklada

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
09.06.2009. 12:05:20
Novi komentar
nužno
nužno