« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
26. 1. 2010.

Knjiga dana - Eduard Hercigonja: Tisućljeće hrvatskoga glagoljaštva

Cjeloviti prikaz hrvatskoga glagoljaštva

Više o

moderna vremena info

,

Hrvatska

,

knjiga dana

,

Eduard Hercigonja

,

glagoljaštvo

Knjiga je cjelovit prikaz hrvatskoga glagoljaštva od njegovih početaka kada je glagoljica bila najvažnije hrvatsko pismo, kojim su ostvareni tekstovi značajni za početak povijesti hrvatskoga jezika i književnosti, ali i za početak hrvatske pravne i znanstvene tradicije. Svojom sažetošću i svojom jasnoćom namijenjena je svima koji želi znati temeljne elemente vlastite nacionalne kulture.

Knjiga sadrži tri poglavlja popraćena bogatim ilustracijama i iscrpnom literaturom.

Poglavlje "Glagoljaštvo i glagoljizam u ranom srednjem vijeku" uvodi nas u povijesne okvire ucjepljenja staroslavenske tradicije u naš prostor, cjelovitost jezične, kulturne i književne produkciji glagoljaša te donosi pregled najstarijih tekstova. U poglavlju "Glagoljaštvo u razvijenom srednjovjekovlju" čitatelj može steći dojam o cikličnom razvoju naših spoznaja o glagoljaštvu, kao i prioritetima pojedinih povijesnih razdoblja kroz koja je posljednih dva stoljeća prolazila hrvatska filologija.

U poglavlju "Glagoljica i glagoljaštvo od XVI. do XIX. stoljeća" Hercigonja problematizira stereotipe o siromaštvu hrvatskih glagoljaša te predočuje transliteraciju slikovitih dokumenata koji jasno prikazuju bitno drugačije stanje.

 

Izdavač: Hrvatska sveučilišna naklada

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabire Nenad Bartolčić
25.01.2010. 23:01:28
Novi komentar
nužno
nužno