objavljeno 25.01.2010. 23:01:28
26. 1. 2010.

Knjiga dana - Eduard Hercigonja: Tisućljeće hrvatskoga glagoljaštva

Cjeloviti prikaz hrvatskoga glagoljaštva

Knjiga je cjelovit prikaz hrvatskoga glagoljaštva od njegovih početaka kada je glagoljica bila najvažnije hrvatsko pismo, kojim su ostvareni tekstovi značajni za početak povijesti hrvatskoga jezika i književnosti, ali i za početak hrvatske pravne i znanstvene tradicije. Svojom sažetošću i svojom jasnoćom namijenjena je svima koji želi znati temeljne elemente vlastite nacionalne kulture.

Knjiga sadrži tri poglavlja popraćena bogatim ilustracijama i iscrpnom literaturom.

Poglavlje "Glagoljaštvo i glagoljizam u ranom srednjem vijeku" uvodi nas u povijesne okvire ucjepljenja staroslavenske tradicije u naš prostor, cjelovitost jezične, kulturne i književne produkciji glagoljaša te donosi pregled najstarijih tekstova. U poglavlju "Glagoljaštvo u razvijenom srednjovjekovlju" čitatelj može steći dojam o cikličnom razvoju naših spoznaja o glagoljaštvu, kao i prioritetima pojedinih povijesnih razdoblja kroz koja je posljednih dva stoljeća prolazila hrvatska filologija.

U poglavlju "Glagoljica i glagoljaštvo od XVI. do XIX. stoljeća" Hercigonja problematizira stereotipe o siromaštvu hrvatskih glagoljaša te predočuje transliteraciju slikovitih dokumenata koji jasno prikazuju bitno drugačije stanje.

 

Izdavač: Hrvatska sveučilišna naklada

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabire Nenad Bartolčić
25.01.2010. 23:01:28
http://m.metro-portal.hr/knjiga-dana-eduard-hercigonja-tisucljece-hrvatskoga-glagoljastva/31438/