« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
GASTRO VODIČ

Kanadski specijaliteti - od jastoga do javorovog sirupa

Kanadska kuhinja nije sofisticirana poput europske, ali je raznolikija od gastronomije južnih susjeda

Poutine
Poutine (MWN)
Više o

delicije

,

gastronomija

,

specijaliteti

,

javorov sirup

,

jastog

,

gastro vodič

Kanada je ogromna, a njezini stanovnici dolaze sa svih strana svijeta pa je nemoguće u jednom jelu sažeti tipičnu kanadsku kuhinju. Specijalitete koje ćete pronaći u Vancouveru (u kojem stanuju brojni Azijati) drugačiji su od tradicionalnijih jela u Quebecu.

Kanađani izrazito cijene svježu hranu, bilo da se radi o povrću ili ribi pa su tržnice vrlo popularna mjesta za kupnju. Kanadska kuhinja danas je inovativna, pomalo avangardna. Naravno da se još uvijek mogu pronaći tradicionalna jela poput bagelsa i dimljenog mesa (Montreal) te dabrova repa (Vancouver), no kuhari se sve više okreću inovacijama.

Zanimljiv avangardni meni osmislio je chef restorana Toque!, Normand Laprise, koji gostima nudi odojak s lukom i slaninom, pireom od celera i umakom od jabuka. S druge strane, u gradiću Singhampton Michael Stadtländer odlično priprema svinjetinu koju ujedno sam uzgaja, kolje, dimi i suši.

Top 5 kanadskih specijaliteta

Javorov sirup
Vjerojatno najpoznatiji kanadski slatki izvozni proizvod. Danas se više ne koristi samo u desertima. Svjetski poznati kuhari javorov sirup stavljaju u umake, preljeve i koktele.

Losos
Najbolji je losos iz Tihog oceana, a najsvježiji možete pronaći u azijskim restoranima i sushi zalogajnicama u Vancouveru.

Poutine
Radi se o pomfritu s komadićima sira i smeđim umakom (na bazi goveđeg ili pilećeg temeljca i začina). Postoje brojne varijacije ovog jednostavnog jela koje je najukusnije u tri ujutro i na skijama.

Jastog
Losos je zvijezda na zapadu Kanade, dok je jastog apsolutni kralj istočnih krajeva. Kanađani tvrde da su najukusniji upravo najjednostavniji recepti.

Divljač
Divljač se posljednjih godina ponovno sve više jede u Kanadi. Popularni su sjevernoamerički jelen, bizon i tuljan.

Piše: Vincent Fortier, Metro Montreal
05.04.2011. 20:02:00
Novi komentar
nužno
nužno