Jestivo cvijeće
Ukrasite deserte, juhu, salate i glavna jela cvjetovima koji su aromatični i zdravi
Cvijeće nije samo dekorativno nego ga možemo iskoristiti za pripremu posebnih i ukusnih jela. Brojni cvjetovi, poput ruže i tratinčice, upotpunjuju okus salatama, juhi, mesu, ribi pa čak i desertima. Pored toga cvjetovi su bogati vitaminima i mineralima.
Cvijeće u kuhinji postoji stoljećima. Domaćice su ne tako davno nevenom (šafranom za siromašne) bojale juhe, umake i maslac, ljubičicama obogaćivale paprikaš, a kandiranim ružinim laticama ukrašavale kolače.
Varijacija doista ima puno. Tratinčice su, primjerice, odlične za salate kojima daju orašasti okus. Potočarka je pak sa svojom ljutkastom aromom prirodan dodatak juhama i glavnim jelima. Ruže, maćuhice i ljubičice dobro se slažu s desertima.
Savjet za pripremu: Odvojite cvjetove od stabljiki tek neposredno prije uporabe jer će inače brže uvenuti i izgubiti dragocjene arome. Ukoliko ih želite kandirati, cvjetove prvo premažite bjelanjkom, prekrijte šećerom u prahu i ostavite da se osuše.
Jestivo cvijeće:
Bazga - marmelade, sok, liker
Bedrenika - salata, povrće
Begonija - salata (ljuto)
Bjelokopitnjak/konjsko kopito - salata, čaj, juha, povrće
Boražina - salate, ukras za torte, lijepo izgleda u kocki leda
Cikorija - maslac, voćne salate, skuta
Dalija - salata
Gavez - povrće
Gladioli - salata
Hibiskus - desert (kandirano)
Kamilica
Karanfil - desert (kandirano)
Krizantema - salata, začin u azijskoj kuhinji
Latice ruže - kolači, ocat (popravlja okus), liker, sirup, desert (kandirano)
Lavanda - sladoled, sirevi, bomboni, torta
Ljubičica - desert
Maćuhice - desert
Magnolija
Maslačak - salata
Neven - svježi maslac, sir, salate, omlet, riža, juhe
Potočarka - salata, umak
Suncokreti
Tratinčica - svježi sir, juha, salata
Zvončić
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar