« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ZASTARJELI ODNOSI

Kanađani žele prekid veza s britanskom krunom

Većina Kanađana režim ustavne monarhije smatra zastarjelim, a nemaju niti visoko mišljenje o britanskoj kraljevskoj obitelji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Velika Britanija

,

Kanada

,

britanska monarhija

Prema anketi koju je u utorak objavio državni kanal CBC, većina Kanađana želi prekid veza s britanskom monarhijom, vladar koje je i dalje šef države Kanade. Ispitivanje je provedeno u kolovozu među 1.405 osoba na zahtjev kanadske udruge sklone monarhiji.

Više od 60 posto ispitanih Kanađana smatra zastarjelim režim ustavne monarhije svoje zemlje, na temelju kojeg je engleska kraljica Elizabeta II. formalno šefica države, navodi istraživanje koje je izveo institut Navigator. U frankofonoj pokrajini Quebecu taj postotak je viši od 80 posto, po anketi koju je objavio CBC.

Anketa također pokazuje da Kanađani nemaju jako povoljno mišljenje o princu Charlesu, prvom nasljedniku britanske krune, kojeg sa suprugom Camillom očekuju u posjetu u sljedeći ponedjeljak u Kanadi. To 64 posto Kanađana smatra zastarjelim.

Princ će 16. put posjetiti Kanadu, tj. četiri pokrajine, među kojima Quebec, tijekom posjeta koji će trajati do 12. studenoga, a kraljicu i princa Philipa očekuju sljedeće godine. (hina/metro-portal)

27.10.2009. 21:11:29
Novi komentar
nužno
nužno