« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
JAVIER SOLANA:

Nema potrebe za promjene sporazuma s Iranom

Iran je zatražio promjene sporazuma sa šest sila no Bernard Kouchner ih je optužio za odugovlačenje i opet počeo spominjati sankcije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Javier Solana

,

Bernard Kouchner

,

iranski nuklearni program

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izjavio je u utorak da nema potrebe za fundamentalnim promjenama u nacrta dogovora o nuklearnom gorivu nedavnom postignutom između Irana i zapadnih sila.

Arapska satelitska televizijska postaja, pozivajući se na neimenovani izvor, objavila je da će Iran u roku od 48 sati zatražiti neke "važne" promjene u sporazumu.

"Sporazum je dobar", rekao je Solana, koji je vodio pregovore s Teheranom, na novinskoj konferenciji nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu. "Načelno, ne mislim da su mu potrebne fundamentalne promjene".

Šef francuske diplomacije Bernard Kouchner iransku je stranu optužio za odugovlačenje.

"To nije dobar znak. Irancima istječe vrijeme. Regija je zapaljiva, to je eksplozivan krug nasilja i ne mislim da u tom kontekstu Iranci mogu igrati igru dobivanja na vremenu. To je opasno", dodao je i naglasio kako "bi se moglo početi raditi na novim sankcijama protiv Irana do kraja godine, bude li potrebe".

Sporazum Irana s jedne i SAD-a, Britanije, Francuske, Rusije, Kine i Njemačke s druge strane, predviđa da Teheran do kraja godine pošalje 1,2 tone od svojih, koliko je poznato, ukupno 1,5 tona zaliha niskoobogaćena urana u Rusiju i Francusku. Tamo bi iranski uran obogaćen do razine od 3,5 posto bio podignut na 20 posto, što je nedovoljno da se upotrijebi u bojnim glavama, ali se može koristiti u istraživačkim reaktorima za proizvodnju radio-izotopa za liječenje raka, i kao takav se vratio u Iran. (hina/metro-portal)

27.10.2009. 21:00:17
Novi komentar
nužno
nužno