« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
TAMAN PRIJE POJAČANJA

Listopad postao najpogibeljniji za Amerikance u Afganistanu

Američki gubici rastu dok Barack Obama odlučuje o slanju dodatnih 40 tisuća vojnika u Afganistan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

američka vojska

,

talibani

,

rat u Afganistanu

,

vojni gubici

Zbog pogibije osmorice američkih vojnika u Afganistanu u utorak listopad je postao najpogibeljnijim mjesecom za američke snage od početka intervencije 2001., a 2009. je za njih već postala najpogibeljnija među osam ratnih godina. Pogibija 55 američkih vojnika u listopadu povećala je na više od 280 broj američkih vojnika poginulih ove godine u Afganistanu, po službenim podatcima Pentagona.

Sedam američkih vojnika i jedan afganistanski civil poginuli su u višestruko "povezanu napadu" improviziranim eksplozivnim napravama na jugu Afganistana, u pokrajini Kandaharu, rekao je glasnogovornik Pentagona pukovnik Dave Lapan. Još jedan američki vojnik poginuo je u oklopnom vozilu "stryker" u podmetnutoj eksploziji u pokrajini Zabulu u susjednom Kandaharu.

"Povezani napad" obično znači uporabu više od jedne podmetnute eksplozivne naprave, namještene za napad na one koji prvo odgovore na primarnu eksploziju. "Takav napad s više eksplozivnih naprava služi za nanošenje maksimalnih žrtava", rekao je Lapan.

Poginuli vojnici nalazili su se u ophodnji u oklopnim vozilima "stryker", posebno zaštićenim kako bi izdržala eksplozije podmetnutih bomba, glavnog oružja koje talibani rabe protiv savezničkih snaga u Afganistanu.

Talibani su preuzeli odgovornost za rušenje transportnog helikoptera "chinook" MH-47 u zapadnom Afganistanu u ponedjeljak, no dužnosnici Pentagona su u utorak kazali kako nema naznaka da je i jedno do rušenja helikoptera izazvano neprijateljskom vatrom.

Zajedno s 11 američkih vojnika i tri agenta agencije za suzbijanje droga DEA, koji su poginuli u ponedjeljak u rušenjima helikoptera, u zadnja su dva dana u Afganistanu poginula 22 Amerikanca.Razina nasilja protiv Amerikanaca i NATO-a jako je povećana ljetos nakon dolaska 21.000 američkih vojnika, koje je kao pojačanja poslala Obamina vlada. U Afganistanu je sada 68.000 američkih vojnika i 32.000 vojnika NATO-a.

Do sada je najpogibeljniji mjesec za američke vojnike u Afganistanu bio kolovoz ove godine, kad su održani predsjednički izbori, s 51 poginulim.

Broj poginulih u listopadu već je viši od broja američkih gubitaka u svakoj od godina od 2001. do 2004. Po podacima Pentagona, od 2001. do danas u Afganistanu je poginulo 814 američkih vojnika.

Američki gubitci rastu u vrijeme kad predsjednik Barack Obama razmatra prihvaćanje nove strategije u Afganistanu, koja bi mogla uključiti slanje još 40.000 vojnika.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs u utorak je objavio posebno priopćenje u povodu pogibije osmorice vojnika u Afganistanu. "Kao i uvijek, naše su molitve upućene onima koji su izgubili svoje voljene i onima koji toliko žrtvuju služeći našoj zemlji", istaknuo je Gibbs.

Zasebno od objavljenih gubitaka, američka je vojska u utorak priopćila da je pronašla tijela trojice civila pod ugovorom, koji su nestali 13. listopada u planinama sjeveroistočnog Afganistana, kad se srušio vojni izvidnički zrakoplov C-12 "huron" kojim su pilotirali. (hina/metro-portal)

27.10.2009. 22:37:05
Novi komentar
nužno
nužno