« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
SAVJETI

Kako zaspati u trenu

Iako kisele višnje sadrže melatonin i mogu potaknuti proizvodnju melatonina u tijelu, one nisu isto što i hormon melatonin ili melatoninski dodatak prehrani

Napravite si sok od višnje
Napravite si sok od višnje (Arhiva)
Više o

spavanje

,

san

,

sok od višnje

Sok od višnje pokazao je "značajno povišene" razine melatonina u usporedbi s osnovnom vrijednošću i onima u placebo skupini, kao i produljeno vrijeme spavanja i učinkovitost spavanja (postotak vremena u krevetu gdje osoba spava).

"Ono što su istraživači otkrili je da su, kod onih koji su konzumirali kiseli sok od višnje, bile veće razine lučenja melatonina, što je zanimljivo", kaže za Today dr. sc. Rebecca Robbins s Odsjeka za medicinu spavanja Medicinske škole Harvard.

Druga studija iz 2018., provedena na osam sudionika starijih od 50 godina s kroničnom nesanicom, otkrila je da se kod onih koji su pili jednu šalicu ili 240 mililitara kiselog soka od višnje ujutro i još jednu šalicu jedan do dva sata prije spavanja kroz dva tjedna vrijeme spavanja produljilo za 84 minute.

Iako kisele višnje sadrže melatonin i mogu potaknuti proizvodnju melatonina u tijelu, one nisu isto što i hormon melatonin ili melatoninski dodatak prehrani.

Sam melatonin je hormon koji se luči za vrijeme noći i tame. Dodaci prehrani s melatoninom obično se uzimaju oralno i mogu se proizvesti od životinja, mikroorganizama ili sintetski.

"Trpke višnje, za koje je poznato da se bore protiv upala i jačaju imunološki sustav, također bi mogle imati isti učinak kao melatonin", kaže dijetetičarka Bonnie Taub-Dix.

Ali brine ju jedna komponenta kiselog soka od višnje koju suplementi melatonina nemaju: visoka koncentracija šećera, koja može imati negativne učinke na razinu šećera u krvi, osobito kod onih koji imaju dijabetes.

Trebate li probati kiseli sok od višnje za spavanje?

Stručnjaci se slažu da bi kiselkasti sok od višanja mogli isprobati oni koji žele bolje spavati, ali samo nakon provjere s liječnikom.

"Ako već pokušate piti sok od višnje, odaberite marku koja nema dodani šećer", savjetuje Taub-Dix te dodaje da ispijanje soka od višnje samog može brže povisiti šećer u krvi nego ako ga kombinirate s drugom hranom, stoga preporučuje da se uzima uz sir s visokim udjelom triptofana ili bademima, koji imaju visok sadržaj melatonina.

07.02.2023. 20:15:00
Novi komentar
nužno
nužno