« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana
ZNATE LI?

Kako vježbanje utječe na zdravlje?

Bez obzira na dob ili kondiciju, već danas možete naučiti kako iskoristiti benefite tjelesnog vježbanja za mentalno zdravlje i psihu

Vježbajte, definitivno
Vježbajte, definitivno (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

vježbanje

Nakon nekog vremena postanete svjesni da vam tjelesno vježbanje pruža osjećaj blagostanja, energičnost, poboljšanje pamćenja i koncentracije, relaksaciju i kvalitetniji san. Redovito vježbanje može imati pozitivan utjecaj na smanjenje depresije, anksioznosti, ADHD-a i još brojnih drugih psihičkih poteškoća.

Osim što oslobađa od stresa, tjelesno vježbanje stabilizira vaše cjelokupno raspoloženje. Bez obzira na dob ili kondiciju, već danas možete naučiti kako iskoristiti benefite tjelesnog vježbanja za mentalno zdravlje i psihu.

Vježbanje i mentalno zdravlje 

Ako pak mislite da će vam samo intenzivna i dugotrajna tjelovježba pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja, griješite. Studije provedene u ovom području su pokazale da samo 30 minuta umjerenog vježbanja 3-5 puta tjedno može značajno poboljšati mentalno zdravlje. Ako vam je jednostavnije, jednu tjelovježbu od 30 minuta možete podijeliti na dvije od 15 minuta. Sve je stvar organizacije vremena, ali najvažnija je snaga volje.

Ako vam čak i ovo zvuči nedostižno i zastrašujuće, ne očajavajte. Slušajte svoje tijelo i napravite pauze kada je to potrebno, posebno na samom početku vježbanja. Što više vježbate, više ćete imati energije te ćete se drugi dan već spremnije osjećati za bilo kakav fizički napor. Kako vježbanje postaje navika, polako možete dodavati dodatne minute ili isprobavati druge vrste tjelesnih aktivnosti tijekom tjelovježbe. Ako ne vjerujete ničemu od navedenog, pročitajte članak do kraja i isprobajte sami. Nemate što izgubiti (osim eventualno nekoliko kilograma)!

Vježbanje i depresija

Dosadašnje studije su pokazale da vježbanje može djelovati kao vrsta terapije za blagu i umjerenu depresiju jednako učinkovito kao i antidepresivi, ali bez nuspojava. Jedno istraživanje je pokazalo da samo 15 minuta trčanja ili sat vremena hodanja dnevno smanjuje rizik od velikog depresivnog poremećaja za 26%.

Tjelesno vježbanje je zaista moćan alat u borbi protiv depresije iz više razloga. Ono što je najvažnije, potiče različite vrste brojnih promjena u mozgu, uključujući stvaranje i rast novih neuroloških mreža, smanjenje upala i oslobađanje neurotransmitora koji utječu na poboljšanje raspoloženja (endorfin, dopamin, serotonin itd.). Laički rečeno, vježbanje može poslužiti i kao distrakcija omogućujući vam da pronađete malo mira u vremenu za sebe koje vam nudi izlazak iz ciklusa negativnih misli s kojima se svakodnevno borimo, a koje hrane depresiju.

Vježbanje i anksioznost

Vježbanje je prirodan i učinkovit tretman protiv tjeskobe. Osim što oslobađa tijelo od napetosti i stresa, vježbanje poboljšava blagostanje oslobađanjem endorfina koji poboljšava i održava pozitivno raspoloženje.

Pokušajte se fokusirati na tjelovježbu. Obratite pažnju na to kako vaša stopala udaraju o tlo, koji je ritam vašeg disanja, kako vam vjetar dotiče kožu itd. Dodavanjem ovih elemenata pozornosti u tjelovježbu, poboljšavate ne samo fizičko stanje, već ćete moći prekinuti neprestani ciklus stalnih briga koje vam prolaze kroz glavu.


23.05.2020. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno