« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
LJETNA PIĆA

Kako utažiti žeđ?

Neka pića potiču dodatno znojenje, dok su druga opasna za liniju; što piti u ljetnim mjesecima?

Sokovi će vam najbolje utažiti žeđ
Sokovi će vam najbolje utažiti žeđ (Shutterstock)
Više o

voda

,

vrućine

,

sokovi

,

gazirani sokovi

,

smoothie sokovi

,

savjeti za vrućine

,

žeđ

Unošenje tekućine u tijelo važno je za zdravlje tokom cijele godine, a posebno je neizbježno u vrućim ljetnim mjesecima kada naš organizam treba tri do četiri litre pića na dan. Međutim, nije svaki piće jednako dobro i zdravo.

Najbolji izbor je mineralna voda koja ima najmanje 100 mg natrija po litri jer tijelo zbog znojenja gubi upravo soli poput natrija, magnezija i cinka. Obična voda iz slavine je lošiji izbor od mineralne upravo zbog udjela natrija.

Idealna temperatura pića iznosi oko 20 stupnjeva Celzijevih. Ledeno hladna pića dodatno će zagrijati tijelo jer mu se šalje signal da je zima i da je potrebno "upaliti grijanje". Kako bi lakše zaspali i ublažili znojenje za vrijeme spavanja, prije odlaska u krevet popijte čašu vode.

>>6 osvježavajućih pravila za pakleno vruće dane

Pića koja se prodaju u dućanima, uključujući ledene čajeve, uglavnom sadrže velike količine šećera te ne utažuju žeđ već gomilaju dodatne kalorije. Odlična alternativa su prirodni čajevi, pogotovo čaj od mente kojeg možete skuhati i držati u hladnjaku. Mentra rashlađuje i djeluje kao prirodni antioksidans, a čaj možete začiniti i s nekoliko kapi limunova soka.

Crni čaj i kava, s druge strane, potiču znojenje. Možete posegnuti za kavom bez kofeina, a ledene kave su visokokalorične i prehladne. Također, bezalkoholne pive su za organizam puno prihvatljivije od onih koje sadrže alkohol.

>>Zašto je kava paradoksalno piće?

Posebno fini, zdravi i vrlo jednostavni za pripremu su sokovi od voća i povrća koje napravite sami kod kuće. Uvijek možete iscijediti limun i naranče, ili mikserom od raznog bobičastog voća ili jagoda napraviti fini smoothie, a uz dodatak nemasnog mlijeka i osvježavajući shake. Dobar izbor za sok od povrća su rabarbara i rajčica.

>>Preskočili ste doručak? Pripremite si na brzinu supersok

13.08.2011. 08:40:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    igrice
    05.10.2011. 19:32
    samo vodom ...
  2. avatar
    ice
    02.03.2020. 15:05
    samo vodom.
  3. avatar
    ice
    22.03.2020. 19:11
    samo vodom ...
  4. avatar
    igrice
    27.03.2020. 21:20
    samo vodom ...
Novi komentar
nužno
nužno