« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
SAVJETI :)

Kako uspješno skinuti višak kila?

Ovi savjeti mogli bi pomoći i s jačanjem samopouzdanja prilikom procesa mršavljenja

Riješite se viška
Riješite se viška (Arhiva)
Više o

mršavljenje

,

odluka

,

višak kila

Jedna od najčešćih odluka je mršavljenje, ipak mnogi ne znaju odakle bi krenuli. Srećim, nutricionisti su dali devet korisnih savjeta koji mogu olakšati cijeli proces.

Dovoljno spavajte - "Nevjerojatno je koliko dobar san može učiniti za vas. Prvo, može smanjiti žudnju za šećerom i izbalansirati hormone zadužene za osjećaj gladi. Uz to, može pomoći da imate više energije za trening", kaže nutricionistica Su-Nui Escobar.

Fokusirajte se na vlakna - "Gledajte da dnevno unesete 25 do 30 grama vlakana iz namirnica poput leće, cjelovitih žitarica, voća, povrća i orašatih plodova. Osim što vas drže sitima, vlakna i hrane dobre bakterije u crijevima koje pomažu regulirati razine šećera u krvi", kaže Ward.

Odbacite "sve ili ništa" stav prema zdravoj prehrani - "Mnogi ljudi počnu se debljati jer si danima strogo ograniče što smiju, a što ne smiju jesti. Nažalost, kada pojedu malo nečega što 'ne bi smjeli', prejedaju se do ponedjeljka kada dijeta ponovno počinje", kaže Escobar.

Planirajte grickalice i slatkiše - "Umjesto slatkiša uvijek pri ruci imajte zdravije alternative. Bit će dana kada će vam trebati nešto slatko ili da nešto gricnete, a dostupne alternative spriječit će vas da grickate čups ili čokoladu", kaže Escobar.

Proteini u svakom obroku - "Posebnu pažnju posvetiti tome da u doručak dodate dovoljno proteina. Bit ćete dulje siti i lakše ćete odolijeti masnoj i kaloričnoj hrani do sljedećeg obroka", objašnjava Escobar.

Radite na zdravom crijevnom mikrobiomu - "Probavu i crijeva često se naziva drugim mozgom pa je jako bitno što unosite u organizam. Kako biste podržali zdrav mikrobio, odnosno zdrave bakterije u crijevima morate jesti raznoliko i hrana mora biti bogata nutrijentima. Prilikom svakog obrika, barem pola njega treba činiti povrćem trebate konzumirati probiotikw, namirnice bogate vlaknima i ograničiti unos alkohola koliko god možete", kaže nutricionistica Angela L. Lago.

Razmišljajte o kvaliteti kalorija - "Prilikom svakog obroka unesite u organizam barem 20 grama proteina poput mljičenih proizvoda, jaja, tofua, morskih plodova i nemasnog mesa, te još po 10 grama pri svakom međuobroku. Proteini nas dulje održavaju sitima i pomažu pri kontroliranju osjećaja gladi. Također tijelu treba više energije da probavi proteine", kaže nutricionistica Elizabeth Ward.

Većinu kalorija pojedite ujutro i poslijepodne - "Tijelo bolje procesuira hranu ranije u danu, a jedenje navečer može otežati kontroliranje kilaže. Preskakanje obroka u danu može uzrokovati prejedanje navečer, što znači da unosimo više kalorija od planiranog", kaže Ward.

Vodite dnevnik obroka - "Ovo vam omogućava da pratite koliko jedete i kako se osjećate. Također, ovo nas čini odgovornima jer često znamo krivo procijeniti što i koliko smo pojeli. Lako je prejesti se junk fooda jer je fino, stoga pratite obroke i pazite da su zdravi", kaže nutricionist Ronald Smith, za Eat this.

04.03.2022. 13:54:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.03.2022. 14:12
    Zdravije se hranit setat...:)
Novi komentar
nužno
nužno