Kako treba jesti?
Koliko god vam se činilo da je ovo prilično glupo pitanje, zapravo nije - jer možete i sami shvaitti kad ste pojeli nešto što zapravo niste trebali...
Ručak se čini jednostavan izbor - odlučite što ćete jesti, spremite ili kupite iz dostave i to je to... ali nije, itekako nije.
Naime, stručnjaci savjetuju da ne kombinirate brzo i sporo probavljivu hranu u jednom obroku, kao i da izbjegavati konzumirati namirnice koje se brzo probavljaju nakon što se pojeli nešto sporo probavljivo.
Najbolje vrijeme za miješanje ove dvije grupe namirnica je ručak, kada vam je sustav probavnih organa najaktivniji. Obroci za doručak i večeru bi trebali biti jednostavniji, s namirnicama koje se brzo probavljaju. Tako ćete dobiti snagu odmah nakon doručka, a uvečer će se trbuh odmoriti.
>> Mršavite pazeći na glikemijski indeks hrane >>
Koliko se dugo probavljaju određene namirnice?
Voda se probavlja trenutno.
Voćni sok ili sok od povrća - 15 - 20 minuta
Sirovo povrće - 30 - 40 minuta
Kuhano povrće - 40 minuta
Riba - 45 - 60 minuta
Salata s uljem - 60 minuta
Krumpir - 1,5 - 2 sata
>> Namirnice koje najbolje uništavaju masnoće >>
Žitarice (heljda, riža...) - 2 sata
Mliječni proizvodi - 2 sata
Orašasti plodovi - 3 sata
Piletina - 1,5 - 2 sata
Junetina - 3 sata
Janjetina - 4 sata
Svinjetina - 5 sati
Novi komentar