« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
SAVJETI

Kako spavati da izgledate - ljepše

Spavati najmanje sedam sati noću dobro je za vaše zdravlje, ali spavanje u pogrešnom položaju ili na pogrešnoj vrsti jastučnice zapravo može učiniti da izgledate umornije

Kako se probuditi lijep
Kako se probuditi lijep (Arhiva)
Više o

spavanje

,

zdrav san

Postoji i nekoliko trikova kojima možete poboljšati svoje šanse da izgledate što bolje kad se probudite. Medicinski stručnjaci i stručnjaci za ljepotu dali su svoje mišljenje o tri važna faktora za što bolji san - položaju, jastučnicama i namjeni - koji će vam pomoći da sprilikom spavanja na najbolji način spriječite nastanak bora, piše Huff Post.

Položaj je bitan, spavajte na leđima

"Spavanje na leđima najbolja je opcija kada je riječ o smanjenju bora", rekao je dermatolog Michael Jacobs, direktor medicinske tehnologije u Cortini i klinički izvanredni profesor dermatologije na Weill Cornell Medical College.

"Kad spavate na boku, koža se nabora i postoji pritisak samo na jednoj strani lica, što može omogućiti stvaranje bora. Spavanje na leđima može pomoći u borbi protiv tih neželjenih bora."

Dermatologinja Courtney Rubin, suosnivačica Fig.1, složila se da su leđa najbolja za prevenciju bora. "Spavanje na jednoj strani lica ili na trbuhu može dovesti do pritiska i sila smicanja na koži, zajedno s naboranjem kože", rekla je.

"Provođenje mnogo sati spavanja u položaju u kojem vam je koža rastegnuta i naborana od položaja spavanja može s vremenom dovesti do stvaranja bora. Ako se ovo odnosi na vas, pronalazak jastuka koji oslobađa pritisak s vašeg lica - ili promjena položaja za spavanje na leđima - može smanjiti vjerojatnost ovih bora."

"Spavanje na ovaj način eliminira mogućnost da vam lice bude pritisnuto u neku površinu cijelu noć", rekao je dermatolog Arash Akhavan. "Također eliminira svaku potencijalnu iritaciju s površine na kojoj spavate."

"Zamislite kako bacate plahtu na svoj krevet, zgužvanu u hrpi", rekla je Joie Tavernise, medicinska estetičarka i osnivačica JTAV Clinical Skincare.

"Sljedećeg dana ta će plahta biti zgužvana, a ako je ravno razvučete, ostat će bez bora. Naša koža se ponaša na isti način." Njezin savjet?

„Baš kao što tijekom dana nosite šešir i kremu za sunčanje kako biste se zaštitili od štetnih UV zraka i slobodnih radikala, noću postoje alati i proizvodi koje možete koristiti kako biste osigurali da ne nanesete štetu tijekom onoga što bi trebalo biti vrijeme obnavljanja".

Jastučnice mogu biti umirujuće za kožu, pogotovo ako su svilene

Ako ste čitali o prednostima posjedovanja odgovarajuće vrste jastučnice, postoje neki stručnjaci koji vide logiku iza tih tvrdnji. "Svilene jastučnice su bolje za vašu kožu", rekao je Jacobs. "Između vaše kože i jastuka ima manje trenja, što smanjuje negativan učinak koji može imati na vašu kožu."

Ne zaboravite ni maske za spavanje, rekao je. "Korištenje svilene maske za spavanje može znatno smanjiti stvaranje bora štiteći najnježniji dio kože oko očiju."

Dakle, što je tako dobro u svili?

"Budući da je svila mekša od pamuka, neće vući ili povlačiti kožu dok se krećete tijekom spavanja", objasnila je Tavernise. "Svila također upija manje vlage od pamuka ili mikrovlakana, tako da neće isisati hidrataciju ili noćne proizvode s vaše kože preko noći."

Imala je još jedan pametan savjet za održavanje svježine lica: "Bez obzira koju vrstu jastučnice koristite, trebali biste je prati redovito kako biste spriječili širenje bakterija koje mogu dovesti do akni."

I samo spavanje ima prednosti za vašu kožu

Važno je dati prednost snu kao vremenu za poništavanje štete od dana koji je upravo prošao.

"Većina ekološke štete koja se događa koži je tijekom dana, uz izloženost onečišćenju i oksidirajućim agensima, UV svjetlu i drugim čimbenicima, koji svi s vremenom doprinose gubitku kolagena, finim linijama, borama i tamnim mrljama, ", rekao je Rubin te dodao: "O noću razmišljam kao o prilici za oporavak kože, korištenjem topikala poput retinola, koji podržava proizvodnju kolagena, i dovoljnim odmorom za borbu protiv svakodnevnog trošenja."

"Kada spavate, vaša koža radi na pomlađivanju povećavajući protok krvi i obnavljajući kolagen", rekao je Akhavan. "Uz nedovoljnu količinu sna tijelo proizvodi hormone odgovora na stres, koji imaju veliku ulogu u upalama kože, starenju i sporijem zacjeljivanju rana. Nedostatak sna jedan je od glavnih čimbenika starenja kože, a također pogoršava upalna stanja kože poput ekcema, psorijaze i dermatitisa."

Zato zapamtite: uzmite svježu, čistu jastučnicu (po mogućnosti svilenu), lezite na leđa i uživajte u slatkim snovima koji obnavljaju kožu.

11.10.2022. 20:39:00
Novi komentar
nužno
nužno