« Žene
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
METAR NERVOZE

Kako smiriti dijete

dijete će vidjeti da samo pristojnim ponašanjem može nešto postići, ali vi isto tako ne smijete prihvaćate njegove 'poluodgovore'

Kako s klincima?
Kako s klincima? (Arhiva)
Više o

djeca

,

dijete

,

smirivanje

Tražite od djece da nešto naprave, a ona se na vas istresaju ili vam odgovaraju sarkastičnim komentarima? Što kažete na sljedeći pristup od 3 koraka?

Prvi korak: "Ispravi se."

Kad dijete nešto izgovori bezobraznim tonom, recite mu "Ispravi se". To je brz način da osvijesti način na koji vam odgovara, a i dajete mu priliku da se ispravi umjesto da odmah burno reagirate. Ako se ispravi nakon što mu to kažete, nastavite kao da se ništa nije dogodilo.

Na taj način dijete će vidjeti da samo pristojnim ponašanjem može nešto postići, ali vi isto tako ne smijete prihvaćate njegove 'poluodgovore'. Mora cijelu frazu izgovoriti na miran i pristojan način, a ne samo nešto nabrzinu dobaciti. 

Prije nego što po prvi puta iskoristite ovu novu tehniku smirivanja, objasnite djetetu što od njega tražite kad želite da se ispravi, to jest, na koji način bi se trebalo ispraviti i zašto.

Drugi korak: Drži me za ruke

Ako se dijete nije ispravilo nakon što ste mu rekli "Ispravi se", uhvatite ga za ruke, pogledajte u oči i recite mu. "Želim da sada obaviš ovaj zadatak. Znaš li zašto?" Dijete vas mora gledati u oči i dati vam objašnjenje.

Gledanje u oči vrlo je intiman trenutak koji vas zbližava s djetetom i nije ga dobro preskočiti.

Treći korak: Izvršavanje obaveze

Vaše dijete mora obaviti obavezu koju ste mu zadali kako bi naučilo da njegovo ponašanje nije prihvatljivo. Radi se, naravno, o kratkim i jednostavnim zadacima kojima je svrha naučiti dijete da sarkazam i bezobrazluk nisu dozvoljeni.

Možete sami odabrati zadatak, dati mu da odabere između dva zadatka koja ste vi osmislili ili između onih s našeg popisa:

Pomesti kuhinjski pod.

Usisati sobu.

Obrisati kupaonsko ogledalo.

Obrisati stol.

Obrisati mrlje na nekom dijelu poda.

Obrisati vrata firžidera.

Odnijeti tanjure sa stola nakon obroka.

Spremiti prljavo rublje u košaru.

Obrisati prozore na vratima.

 

Piše: Andrea Holi
31.07.2017. 15:31:00
Novi komentar
nužno
nužno