« Život
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
EH, DA... :)

Kako se seks mijenja kroz godine

Seksualni život drastično se razlikuje kroz godine, pa što očekivati od seksa u tridesetima, dvadesetima i četrdesetima

Svašta se događa...
Svašta se događa... (Arhiva)
Više o

seks

,

tridesete

,

četrdesete

,

dvadesete

Seks je jedan od ključnih aspekata veze, a kako se mijenjamo kao osobe tako se i naš seksualni život drastično razlikuje kroz godine. Što očekivati od seksa u tridesetima, dvadesetima i četrdesetima.

Dvadesete....

U razdoblju kasnog puberteta pa do kasnih dvadesetih većina je žena plodnija nego u godinama koje slijede. Ta činjenica čini nas izbirljivijima što se tiče toga želimo li i kada spavati s nekim, nismo toliko opušteni i to nas često koči u ostvarivanju seksualnih želja. Štoviše, stručnjaci smatraju da ženski libido raste kako plodnost pada prema kraju dvadesetih godina. 

Većina žena, ipak, u dvadesetima koristi zaštitu. One koje odabiru hormonalnu kontracepciju mogu osjetiti manju želju za seksom.

"Efekt ne moraju osjetiti sve žene, ali moguće je da zbog nižeg testosterona dođe do vaginalne suhoće i nižeg libida", otkrila je ginekologinja Jennifer Landa.

Tridesete...

Tridesete su godine u kojima se najviše žena odluči na dijete. Upravo zbog moguće trudnoće hormonalne promjene uzrokuju manjak želje za seksom. Uz to valja uzeti u obzir umor koji dolazi u paketu s tek rođenom djecom. 

Vagina se mijenja rađanjem djece. Mišići zdjelice postaju nešto slabiji zbog poroda pa žene nisu više tako uske kao prije. Pad u želji za seksom može zastrašiti i žene i njihove partnere. Ključno je iskreno razgovarati s partnerom i izraziti svoje želje. Tako ćete ojačati intimni život bez frustracija.

Ako ste s istim partnerom neko vrijeme, u ovim ćete godinama potpuno razviti samopouzdanje u krevetu i znat ćete što i jedan i drugi preferirate.

Četrdesete...

Hormonalne promjene mogu biti vrlo jake u ovom desetljeću kako žene ulaze u perimenopauzu. U to se računa pet do 10 godina prije ulaska u samu menopauzu. Ženski jajnici proizvode manje hormona estrogena.  

Takve velike promjene i mogu utjecati na vašu želju za seksom, ali i to koliko vam godi seks uopće. "Pad u estrogrenu može učiniti da je vaginalno tkivo manje lubricirano pa seks može postati bolan", tvrdi ginekolog John Thopphil.

Uz sve to, može vas iznenaditi zašto žene kažu da je seks u 40-ima upravo najbolji. Tome u prilog idu brojni faktori. 

Djeca su starija i samostalnija, karijere su već stabilne, a najvažnije od svega - znate kako vaše tijelo funkcionira, što vam odgovara, a što ne. U ovim godinama nestaje i veliki teret - kontracepcija i "strah" od trudnoće.

19.08.2019. 20:05:22
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.08.2019. 09:19
    u 40ima zene obozavaju sex
Novi komentar
nužno
nužno