« Seks
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SIMPTOMI I TERAPIJA

Kako se liječi ovisnost o seksu?

Svakodnevni život ovisnika u potpunosti je podređen potrazi za užitkom kojeg nije moguće ostvariti

(Shutterstock)
Više o

seks

,

Tiger Woods

,

orgazam

,

ovisnost o seksu

,

liječenje ovisnosti

,

simptomi ovisnosti o seksu

Ovisnost o seksu je bolest koja kod pogođenih izaziva turbulencije u privatnom životu i duboku patnju. Iako društvo često ismijava ovisnike o tjelesnoj ljubavi, simptome treba shvatiti ozbiljno, a liječenje je neizbježno.

U središtu seksualnog poremećaja stoji neobično jak poriv za seksualnim činom. Takva želja u svakodnevnom životu predstavlja veliki teret za normalno funkcioniranje, a postizanje vrhunca najčešće je nemoguće kao i izgradnja emocionalne veze s partnerom.

Upravo nemogućnost postizanja orgazma, ovisnike neprestano navodi da i dalje ustrajno traže to zadovoljstvo, pod bilo koju cijenu.

Troškovi šestotjednog odvikavanja u SAD-u iznose od 20 do 40 tisuća dolara, a terapija se sastoji od psihoterapije i grupne terapije. Pored toga koriste se i lijekovi protiv depresije.

Tipični simptomi ovisnosti su: želja za seksualnim partnerom obuzima svaku sekundu i misao, prag tolerancije je iznimno visok, svakodnevni život u potpunosti podređen potrazi za užitkom, a u slučaju da do njega ne dođe javljaju se tipični psihički simptomi odvikavanja (depresija, znojenje, drhtavica,..).

Ovisnik u terapiji prvo mora izgraditi zdrav odnos prema samome sebi jer samo tako može ostvariti iskrenu bliskost s drugima i seksualnim partnerom. Pacijenti ujedno uče kako da dožive emocije bez seksualnog čina i kako da svjesno prožive negativna iskustva, umjesto da ih potiskuju seksom. Također, potrebno je da određeno vrijeme "žive u celibatu"

Terapija se obično odvija kroz tri faze:

Prva faza sastoji se od psiholoških testova i utvrđivanja točne povijesti bolesti. Često se pacijentu odmah propisuju lijekovi, kako bi se ublažila depresija i seksualni nagon

Slijedi faza priznanja u kojoj pacijent preuzima odgovornost za svoje ponašanje, priznaje da ima problem i otvoreno opisuje situaciju u kojoj se nalazi.

U trećoj fazi se razvijaju alternativna ponašanja. Kroz razne vježbe se ovisnika uči kako da se nosi s emocionalnim padovima i lošim razdobljima u životu te kako da izgrađuje društvene kontakte.

Simptomi ovisnosti postupno se pojačavaju (u sve tri faze potrebno je potražiti stručnu pomoć):

1. Prinudno samozadovoljavanje, pojačano korištenje pornografije i nagon za proživljavanjem seksualnih fantazija, česta promjena partnera, cyberseks, telefonseks

2. Učestale seksualane aktivnosti u javnosti, voajerizam, egzibicionizam, seksualni napadi, agresivno zahtijevanje, prostitucija, fetiši, orgije

3. Dolazi do silovanja i seksualnog zlostavljanja drugih, cijeli život se svodi na zadovoljenje seksualnog nagona

04.03.2010. 16:10:00
Novi komentar
nužno
nužno