« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
MLJAC

Kako se kuha za prave gurmane

Osobe koje imaju oštećeno čulo mirisa i ne mogu razlikovati mirise, imaju poteškoća i sa detekcijom okusa (

Začini su odličan izbor
Začini su odličan izbor (Shutterstock)
Više o

hrana

,

miris

,

začini

,

okus

Miris neke namirnice, jela ili kolača može ostati zabilježen u našem sjećanju dugo godina i pobuditi "stare" emocije: miris cimeta može nas podsjetiti na kolačiće koje je pekla naša baka za Božić, miris pite od jabuke na djetinsjvo u našem domu, miris čokolade može pobuditi pozitivne osjećaje... Čak i ako smo siti, ugodan miris hrane koju volimo može ponovo "pobuditi" osjećaj gladi.

Naime, jednim dijelom informacije o okusima hrane primamo putem čula mirisa. Osobe koje imaju oštećeno čulo mirisa i ne mogu razlikovati mirise, imaju poteškoća i sa detekcijom okusa (na primjer, mogu imati poteškoća s razlikovanjem okusa jagoda od okusa malina ili ribizli).

Ovo vrlo dobro znaju veliki industrijski proizvođači hrane, koji dodaju umjetne arome i mirise u namirnice koje jedemo, kako bi nam pobudili želju da jedemo što više određenog proizvoda koji kupujemo.

Koristite začinsko bilje

Začinsko bilje poput ružmarina, majčine dušice, bosiljka... dat će jelima posebnu aromu, koja će stimulirati apetit, te predivan miris. Ukoliko dodate prstohvat sušenog bosiljka u juhu ili pečeni krumpir, vrlo je vjerojatno da će vaše jelo biti "čuveno" u susjedstvu i vašem krugu prijatelja (nakon što je moja mama počela koristiti sušeni bosiljak i kurkumu u juhama i jelima od krumpira i riže, njezina jela su postala "slavna".

24.07.2016. 13:37:00
Novi komentar
nužno
nužno