« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
DOBRE MASNOĆE

Kako povećati unos omega-3 masnih kiselina

Ako niste ljubitelj ribe, najbolje je da se počastite sjemenkama lana

Sjeme lana
Sjeme lana (Wikipedia)
Više o

omega-3 masne kiseline

,

sjemenke lan

Zahvaljujući svojim sposobnostima da poboljšaju funkcioniranje mozga, neutraliziraju nakupljanje masnoća i očiste kožu, da spomenemo samo neke od prednosti, nije upitno da biste trebali povećati unos omega-3 masnih kiselina. Međutim, koji je najbolji način za to? Riba iz hladnijih voda poput lososa ili skuše najpopularniji je izvor, ali što ako preferirate biljnu prehranu?

Prema onome što piše u knjigama „Fats That Heal, Fats That Kill" (Udo Erasmus, Alive Books, 1993.) i „The Omega Diet" (Artemis P. Simopoulus, Harper Perennial, 1999.), najbolji način da povećate unos omega-3 masnih kiselina na biljni način je preko sjemenki lana. One su najbogatiji i najdostupniji sjemenski izvor alfa-linolne kiseline. Ako jedete baš sjemenke, a ne samo laneno ulje, u tijelo ćete unijeti čitav paket - proteine, vlakna, minerale i fitokemikalije zajedno sa spomenutim kiselinama.

U sto grama sjemenki lana nalazi se:

 

  • 35 grama masnoće (60 posto polinezasićenih omega-3 masnih kiselina, 18 posto monozasićenih, 10 posto zasićenih)
  • 26 grama proteina
  • 26 grama vlakana (14 grama netopivih, 12 grama topivih)
  • 4 grama minerala
  • 9 grama vode

 

 

Sjemenke lana su vjerojatno najbolji prehrambeni izvor fitokemikalije lignana koje lan ima 100 puta više nego pšenične mekinje koje su, dakle, druge po redu u tom smislu. Ova fitokemikalija navodno ima antibakterijska, protugljivična, antivirusna i anitikancerogena svojstva. Ukoliko ne slomite vanjski omotač sjemenke, moguće je da prođe kroz vaš probavni sustav bez rastavljanja. Možete ih razbiti u blenderu, tući ih u mužaru ili ih jednostavno samljeti u mlinu.

Omega-3 masne kiseline su najmanje stabilne od svih masnih kiselina tako da laneno ulje vrlo brzo postaje neukusno ako se izloži toploti, svjetlu ili zraku. Sjemenke zato obradite kratko prije jela, a višak spremite u frižider. Sjemenke možete posuti po žitnim pahuljicama dok doručkujete, možete ih dodati u salatu ili bilo koje drugo jelo. Imaju jako slab okus pa vam neće poremetiti koncepciju jela. U slučaju da imaju loš okus, nisu više dobre za jelo (obično smrde poput razrjeđivača za boje).

Napomena: Nemojte jesti više od tri do četiri žlice sjemenki na dan. One sadrže cijanogen koji je bezopasan u malim količinama, ali u ogromnim količinama može omesti rad štitnjače. Njegovo negativno djelovanje se onemogućuje kuhanjem. Dakle, sjemenke dodajte nekoj hrani, kombinirajte i nikada nemojte jesti samo jednu namirnicu, naročito ne u velikim količinama. Raznovrsna prehrana je najbolja prehrana. 

13.05.2011. 10:54:00
Novi komentar
nužno
nužno