« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
HI TECH NEPRIJATELJ LJEPOTE

Izgledate li starije zbog računala?

Sjedenje ispred zaslona monitora može rezultirati obješenim obrazima i podbratkom jer čovjek dugo glavu drži spuštenom, no to je samo jedan od problema

Pazite kako i koliko dugo radite na računalu
Pazite kako i koliko dugo radite na računalu (Ambro/FreeDigitalPhotos)
Više o

računalo

,

koža

,

ljepota

,

izgled

Ovo je doba računala i napredne digitalne tehnologije pa je sasvim normalno da svatko od nas visi za računalom satima i satima. Međutim, dugo sjedenje i buljenje u zaslon PC-a može dovesti do stanja koje se popularno naziva „računalno ili kompjutersko lice".

Radi se o sve učestalijem fenomenu koji je izravna posljedica dugoročnog boravka ispred računala i prekovremenog rada u uredu.

Dakle, sjedenje ispred zaslona monitora može rezultirati obješenim obrazima i podbratkom jer čovjek dugo glavu drži spuštenom. Vratni mišići postaju slabiji i obješeniji zbog čega možemo izgledati deset godina starije.

>>Budućnost 'gadgeta' - papirna računala i mobitel>>

Osobe koje rade na računala katkada su toliko koncentrirane na posao da uopće ne primjećuju da su im obrve namrštene konstantno, a to dovodi do stvaranja borana čelu i oko očiju čega se žene najviše boje.

Kad sve ovo uzme u obzir, nimalo ne čudi da sve veći broj žena trči do estetskog kirurga na zatezanje lica ili vrata. Međutim, kako živimo u svijetu računala, možemo li se uopće sačuvati od ovih 'opasnosti'? odgovor je, srećom, potvrdan. Evo na što treba obratiti pozornost:

  • Nemojte dugo gledati u zaslon monitora
  • Istežite i pomjerajte mišiće vrata svakih pola sata
  • Svako malo ustanite iz stolice i prošećite po prostoriji
  • Ako je moguće, namjestite stolicu da vas drži u normalnom položaju
  • Potrudite se sjediti pravilno
  • Često vrtite ramena unazad ili unaprijed
  • Pokušajte se ne saginjati prema zaslonu i nemojte biti pogrbljeni
  • Pokrenite mišiće lica ako osjetite da dugo vremena imate isti izraz

Dugoročan rad za računalom sa sobom nosi još problema. Može izazvati loše držanje tijela, pretjerano naprezanje očiju, propadanja mišića gornjeg dijela tijela.

Nadalje, glavni razlog za promjenu na koži lica dok radimo za računalom su elektromagnetski valovi koji do nje dopiru iz zaslona, a u kombinaciji s opuštenošću mišića i jednoličnim položajem i izrazom lica, dobiva se ključni čimbenik koji uzrokuje starenje kože i narušavanje izgleda.

>>Kako sačuvati vid ispred računala>>

Elektromagnetski valovi izravno djeluju i na pore kože lica. Zato je najbolje poslije uporabe računala umiti se i na lice lagano masirajući nanijeti malo kreme. 

13.05.2011. 09:23:00
Novi komentar
nužno
nužno