« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
SAVJETI

Kako postići kalorijski deficit?

Potrebno je samo potrošiti više kalorija nego što se unese u tijelo, odnosno unijeti manje kalorija nego se potroši

Kako doći do kalorijskog deficita?
Kako doći do kalorijskog deficita? (Arhiva)
Više o

savjeti

,

kalorijski deficit

Stalno govorimo o kalorijama, no znate li zapravo što su one i kako ih možete iskoristiti da skinete višak kilograma?

Pojednostavljeno, kalorija je zapravo jedinica kojom se izražava energija koja se hranom i pićem unosi u tijelo.

Postoji nekoliko načina kako se može postići kalorijski deficit i mršavjeti:

Brojite kalorije svake namirnice - nekima će u postizanju kalorijskog deficita pomoći brojanje kalorija koje na početku zahtjeva nešto više truda, ali kasnije je puno lakše brojati kalorije pojedinih namirnica. Ovdje je važno izvagati količinu koju mislite pojesti te pomoću aplikacije na mobitelu računati koliko ona ima kalorija i kako se uklapa u vaš dnevni raspored.

Smanjite broj unesenih kalorija - kalorijski deficit će se najjednostavnije i najbolje postići ako svaki dan smanjite broj unesenih kalorija za 500. Ovime ćete postepeno zdravo mršavjeti. Pri tome treba uzeti u obzir da je za žene normalan, odnosno minimalan iznos unesenih kalorija 1.200 do 1.500 kalorija dnevno, dok je kod muškaraca taj broj između 1.500 i 1.800. Važno je i što se točno unosi u tijelo. Smanjiti broj kalorija možete i samo time da smanjite unos nekih namirnica kao što su slatkiši, gazirana pića, alkohol i slično. Kalorijski deficit ne znači u potpunosti se odreći namirnica, nego ih jednostavno ukomponirati u dnevni unos. Kod smanjenja broja kalorija može pomoći i post, odnosno osmosatna dijeta, pri čemu se jede osam sati sati, a 16 sati se ne jede. Ako vam se ovo čini previše, postoji i post u kojemu se 16 sati jede, a osam sati se ne jede.

Vježbanje - još jedan način postizanja kalorijskog deficita je vježbanje, čime se također gube kalorije. Uvijek je najbolje odabrati aktivnost koja je zabavna i koja vam najviše odgovara jer ćete samo tako ostati ustrajni i kontinuirano vježbati. Poželjno je ponekad ubaciti i treninge s utezima kako bi se izgradili mišići i ojačalo tijelo. Neovisno o broju kalorija, vježbanje, ali i hodanje ima puno prednosti za organizam, a trebalo bi vježbati barem tri puta tjedno. Osim vježbanja, potrebno je voditi brigu i o odmoru i dovoljno sati sna.

Eto... samo, naravno, trebate paziti na ne unosite premalo kalorija jer ćete vrlo brzo naći u problemu. Stoga, brojite i pazite ;)

30.10.2022. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno